НАСА отложи мисия до астероид заради закъсняла доставка на навигационен софтуер, съобщи Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Мисията до странния метален астероид Психея трябваше да бъде изстреляна през септември или октомври тази година. Но Лабораторията за реактивно движение на НАСА закъснява с няколко месеца с доставката на собствения си софтуер за навигация и контрол на космическия апарат. Инженерите нямат време да подложат системата на тестове, обясниха официални представители на агенцията.

Независими експерти ще проверяват каква е причината за забавянето и дали и кога ще е възможно началото на мисията, каза Лори Глейз, ръководител на звеното за планетарни изследвания в НАСА.

Американската космическа агенция вече е инвестирала 717 милиона щатски долара в мисията "Психея". Планираните общи разходи по мисията, включително и изстрелването на космически апарат с ракета, са 985 милиона щатски долара.

Според предварителните планове космическият апарат с размерите на лек автомобил трябваше да пропътува над 1,6 милиарда километра и да достигне до астероида през 2026 г.

Астероидът Психея е с дължина 250 километра и се състои от желязо, никел и злато. Той е открит още в средата на XIX век и предизвиква и до ден днешен голям научен интерес.

Специалистите оценяват сумарната стойност на полезните изкопаеми на астероида на 10 квадрилиона долара.