Sony обяви нова звукова технология, която ще осигури специално звучене, познато до сега само от живите изпълнения на групи и изпълнители. Специалната разработка, която разчита на редица патенти, се нарича 360 Reality Audio и ще представлява комбинация от съдържание, софтуер и хардуер, с които потребителите ще могат да чуят любимите си песни по нов начин.

Важно е да се отбележи, че самите песни също ще трябва да се оптимизират, за да звучат пространствено. През есента, когато услугата ще стартира, на разположение ще има 1000 песни, сред които изпълнения на Pharrell Williams, Bob Dylan, и Billy Joel, обявиха от Sony.

Сред колекциите ще има и специално записани живи изпълнения, а занапред компанията ще предостави съдържание на Universal, Warner и Live Nation. Новият формат 360 Reality Audio ще може първоначално да се получи чрез Amazon Music HD, Deezer и Tidal.

Към момента Spotify и Apple Music остават извън плановете. За да се насладят напълно на качеството на новия формат ще трябва да се използват и сертифицирани устройства като задаващия се Amazon Echo Studio. Останалите източници на музика ще трябва да разчитат на специални декодери, повече говорители, което прави малко вероятно новият формат да звучи добре на съществуващи продукти на пазара.

Не така обаче стои въпросът със слушалките, които ще могат да се възползват от новия пространствен формат и реално да са една от първите възможности да се "докоснем" до него.