Създаден е нов космически радар, който може да проследява дори орбитални отломки, малки едва два сантиметра. Той се намира в Коста Рика и е дело на компанията LeoLabs, която предоставя търговски услуги за проследяване на обекти в ниската земна орбита.

Според изпълнителния ѝ директор Дан Чепърли, това е най-модерният по рода си космически радар - такъв, който може да проследява обекти с размерите на топка за голф, движещи се с 30 000 километра в час. Апаратът може да държи "под око" както активните спътници, така и космическите боклуци, които съставляват огромното мнозинство от изкуствени обекти, срещани в орбита.

През последните няколко десетилетия космическият боклук все повече заема орбитата на Земята. Отломките, летящи в космоса, са огромна заплаха за Международната космическа станция и бъдещите пилотирани мисии, което поражда нуждата от проекти като новия радар в Коста Рика.

Надеждите на LeoLabs са той да даде повече сигурност на космическите мисии, предоставяйки на астронавтите повече информация за обстановката, в която се намират. Компанията планира и създаването на още радари, които да бъдат разположени по цялата планета.