Учените от университета в Саутхемптън постигнаха пробив в съхранението на данни, разработвайки технология с невероятна плътност и дългосрочни възможности за архивиране.

Твърди се, че технологията е в състояние да съхранява 500 терабайта на един диск с размер на CD. Според създателите си, новия метод за запис на информация ще намери приложение за всичко - от информация за музеи и библиотеки до данни за ДНК на човек.

Технологията, известна като 5D оптично съхранение, се разработва от години в Университета в Саутхемптън. Способностите й са демонстрирани за първи път през 2013 г., като учените успешно използваха формата за запис и извличане на текстов файл от 300 kb, въпреки че имаха много по-високи амбиции от това.

Данните се записват с помощта на фемтосекунден лазер, който излъчва невероятно къси, но мощни светлинни импулси, изковавайки малки структури в стъкло, които се измерват на наномащаб. Тези структури съдържат информация за интензитета и поляризацията на лазерния лъч, в допълнение към техните три пространствени измерения, поради което учените го наричат ​​5D съхранение на данни.

"Лица и организации генерират все по-големи набори от данни, създавайки отчаяната нужда от по-ефективни форми за съхранение на данни с висок капацитет, ниска консумация на енергия и дълъг живот", казва Лей. "Докато облачните системи са предназначени повече за временни данни, ние вярваме, че съхранението на 5D данни в стъкло може да бъде полезно за по-дългосрочно съхранение на данни за национални архиви, музеи, библиотеки или частни организации".