Нова архитектура на чиповете, разработена от IBM и Samsung може да революционизира смартфоните и носимите джажди. Транзисторите са вградени по начин, поволяващ вертикални токови потоци, а това позволява по-гъсто разполагане на компонентите. Това от своя страна позволява създаването на мощни и много икономични чипове, а крайният резултат ще е създаването на смартфони, които трябва да се зареждат само веднъж седмично.

В средата на годината IBM разкри проекта си за полупроводникови чипове по 2-нанометрава технология. На практика транзисторите в чипа са по-тесни от веригата на ДНК.

Чиповете по 2-нанометровата технология са не само доста по-мощни, но и със 75% по-малко потребление на енергия спрямо чипове със 7-нанометрови транзистори.

Новата разработка на Samsung и IBM стъпва на това откритие, за да предложи нова архитектура, предлагаща 85% намаление на потреблението на енергия.

Чиповете са поне на 2-3 години от дебюта си на пазара, но обещават да трансформират потребителската електроника и да масовизират интернет на нещата (IoT).