Въпреки че на повечето места по света операторите на електрически скутери за споделено ползване са сложили дейността си на пауза заради Covid-19, това си остава една от най-популярните и бързо развиващи се услуги през последните две години. Лесното използване, за което потребителят трябва да има само кредитна карта и смартфон, както и евтината поддръжката правят услугата толкова лесна за разпространение.

В САЩ тези дни стартира прототип на една още по-интересна технология, която ще направи услугата още по-удобна. Компанията Tortoise пусна пилотно в Атланта тротинетки, които се движат сами. Машинките могат да пристигнат автономно до този, който ги е поръчал на конкретен адрес, а след като използването им приключи, те сами отиват да се зареждат.

Този подход решава много от проблемите на традиционните доставчици на подобни услуги и може да разпредели скутерите много по-равномерно във всеки регион. До сега поради свободното движение и невъзможността скутерите да се позиционират сами, често се случваше да има струпване на неподходящи места, докато точно там, където може да има необходимост - не се откриваха свободни бройки.

Проблем има и със сериозното "замърсяване" с тротинетки, оставени навсякъде, заради което в градове като Лондон да речем, подобни услуги липсват. Проектът на Turtoise решава и това. Техните скутери се движат спокойно към определена точка, използвайки камери и сензори, които им дават допълнителна безопасност, както и малки помощни колелца, които се прибират когато потребителят ги използва като електрически скутер.