Космическата агенция на Обединените арабски емирства (ОАЕ) планира да изпрати сонда до астероидния пояс между Марс и Юпитер. Очаква се мисията да започне през 2028 година.

Крайната цел на проекта е ОАЕ да кацнат на астероид в началото на 2030-те години. Надеждите са това да даде голям тласък за развитието на частни космически компании в страната. По-конкретно, Абу Даби възнамерява да кацне с космическия си кораб върху астероид през 2033 година. Това е доста амбициозна цел за страна, която едва през 2014 г. е основала своята космическа агенция.

Ако успее, тя ще се присъедини към малка група от организации, включваща НАСА, Европейската космическа агенция и японската JAXA, които са кацали върху планетоид. Точните научни цели на мисията ще бъдат обявени следващата година, но всички данни, които изследователите ще съберат, биха могли да помогнат за задълбочаване на знанията ни за произхода на Слънчевата система.

Миналата година страната стартира сондата Emirates Mars Mission Hope, която навлезе в орбита около Марс през февруари тази година. Апаратът ще прекара една марсианска година (687 дни) в обикаляне около Червената планета и ще събира данни за нейната атмосфера. ОАЕ също така ще изпратят до Луната 22-килограмов лунен роувър, наречен Rashid. Това трябва да се случи през 2022 година.