От близо две седмици Израел се подготвя за осъществяването на сухоземно настъпление в ивицата Газа. Проведена бе мобилизация на над 300 000 души, а голяма част от бронираната техника бе оборудвана с решетки против дронове. Осъществената блокада над ивицата Газа се превърна в трагедия за цивилните, но и със сигурност е изтощила бойците на "Хамас".

Израел има пълно превъзходство по въздух и може да разчита на своите и на американските противоракетни установки в региона. Бомбардировките със самолети и ударите с дронове обаче не могат да заменят наличието на техника на терен. Страната остава все така уверена в желанието си за провеждане на сухопътна си операция. Военните експерти отчитат, че силно урбанизираният терен и тунелите под земята ще създадат сериозни пречки пред армията на Израел.

За разлика от "Хизбула", "Хамас" не разполага с голямо количество модерни антитанкови ракети. Дроновете са основно цивилни и предимно могат да разкрият местоположението на израелските сили.

В редовете по-долу ще ви запознаем със силните и слабите страни на оръжията, които Израел ще използва за нахлуването си в Газа.

Вижте как изглеждат най-способните оръжия на сухопътните части на Израел >> >> >>

Основен боен танк - Merkava Mark IV

Новата версия на Merkava идва с цялостна защита от реактивна броня и по-брониран купол. Танкът е снабден и с активната защитна система "Трофей", която унищожава изстреляни към него ракети.

Основното оръжие е 120-милиметрово гладкоцевно оръдие. То може да се счита за подобрена версия на германското L44 на Rheinmetall, монтирано на Leopard 2 и M1 Abrams. Инженерите от Израел са подобрили системата за справяне с отката. Танкът разполага още с една 12.7 мм картечница и две 7.62 мм картечници.

Дизеловият V12 двигател с мощност 1500 конски сили дава максимална скорост от 60 км/ч. Merkava Mark IV тежи 65 тона.

Машината на пръв поглед е непобедима. Тя е направила много по-малко компромиси със защитата си, спрямо съвременните западни или руски танкове.

Merkava Mark IV обаче има и слаби страни. Съвременната война доказа, че дори най-модерните танкове са безсилни към мини. Merkava Mark IV би могла да се справи с обикновени РПГ-та, но не и с обстрел с няколко ракети от типа "Корнет". Дроновете също ще продължат да са заплаха, макар монтираните решетки да минимизират шанса от попадения с комерсиални апарати.

Бронетранспортьор Namer

Namer е израелски бронетранспортьор, базиран на танково шаси Merkava Mark IV. Разработката се базира на научени уроци в след конфликта между Израел и Газа през 2004 г., който разкрива уязвимостта на бронетранспортьора M113.

Namer е устойчив на импровизирани взривни устройства и ракетни гранати. Всъщност това е един от най-защитените бронетранспортьори в света. Той разполага и със системата за активна защита "Трофей".

Способностите за оцеляване на Namer са феноменални. Машината оцелява взрив на близо тон експлозиви в непосредствена близост. Директни попадения с антитанкови ракети "Корнет" също трудно могат да повредят БТР-а.

На 7 октомври Израел за пръв път загуби една бройка от Namer. Тя обаче стана вследствие не на унищожение, а на превземане. Така Namer запазва репутацията си на 63-тонна неунищожима машина.

Namer може да превозва деветима войници, а екипажът е съставен от трима души - командир, шофьор и оператор на дистанционни бойни модули. Последните се състоят от 12.7 мм картечница или от гранатомет.

Бойна машина на пехотата - Eitan 

Eitan е нова машина, чиято разработка още не е приключила. Тя е 8-колесно превозно средство, много по-леко от Namer.

Бойната машина има максимална скорост от 90 км/ч и може да превозва 12 души, включително трима души екипаж. Eitan може да бъде оборудван с 30-40 мм автоматично оръдие или две ракети Spike. Защитата обаче е по-ниска от тази на Namer.

Eitan ще замени стотици БТР-и M113. Eitan има способността да се движи със спукани гуми и е проектиран с NERA композитна броня и висок под за защита от противопехотни мини и самоделни бомби.

Бойното кръщене на Eitan ще бъде именно в предстоящата операция в Газа. Поради тази причина не са ясни слабите страни на БМП-то.

Знае се, че с Eitan са въоръжени в по-елитното подразделение Нахал. Израел най-вероятно ще доразвие бронираната машина след операцията и тя ще стане едно от основните оръжия в армията му.

Самоходна артилерия - M109 Doher

M109 е американска 155-милиметрова самоходна гаубица, дебютирала преди близо 60 години. Оттогава обаче машината е преминала през няколко цикъла на модернизация.

Основното 155-милиметрово оръдие може да се зарежда с три вида снаряди. Максималният обсег е между 22 и 30 километра.

Като вторично оръжие машината има 12,7-милиметрова картечница, а благодарение на своя V8 дизелов двигател M109 поддържа максимална скорост от 56 км/ч.

Очаква се самоходната артилерия да бъде използвана, но не в особено големи количества.

Ракетна артилерия - M270 "Menatetz" и LAR-160

Военните експерти считат, че Израел ще предпочете удари с дронове и самолети, пред масивно използване на ракетната си артилерия. Въпреки това тя би била удачна за използване в някои случаи. Това се доказва и от градските боеве в Украйна.

M270 "Menatetz" е американски ракетно-артилерийски комплекс. Той е разположен на верижно шаси и носи 12 ракети, имащи максимален обсег между 30 и 70 километра. Боеприпасите са високоточни и могат да нанасят големи разрушения. Калибърът на ракетите е 227-милиметров.

LAR-160 е по-мобилна и лека система. Тя разполага с ракети в калибър 160 мм и минимален обсег от 12 км, а максимален обсег от 45 км. Системата може да се разположи на шаси от джипове "Хъмви" или от друга верижна или колесна техника.