През април правителството на Украйна създаде инкубатор за всички форми на военни иновации, наречен Brave 1. Научната конференция имаше всички горещи теми, които може да се очакват - от изкуствен интелект до генна терапия. Но тазгодишната среща на мозъците в Киев имаше определено украински привкус - представените иновации бяха предназначени за война, пише Bloomberg.

Производител на безпилотни летателни апарати се насочва към безпилотни наземни бойни машини. От Академията на науките бе представен прототип на подводен робот за откриване и събиране на подводни мини. Един стартъп разработва евтини бойни комуникации, а друг - уеб-базиран тест за откриване на предупредителни признаци за посттравматично стресово разстройство (ПТСР).

През 18-те месеца след нахлуването на Русия, устойчивостта на Украйна с помощта на оръжия предимно на членове на НАТО стана определяща за войната. По-малко забелязана е промишлеността на бойното поле, която започва да дава резултати.

Украйна, както и Русия, има силна научна база, наследство от съветската епоха, в която се набляга на математиката и инженерството.

Макар че нито едно устройство няма да промени хода на конфликта, правителството се опитва да консолидира понякога хаотичната предприемаческа дейност на страната с убеждението, че единна тя може да доведе до промяна.

Една такава иновация - взривни морски дронове - се разработва интензивно в Украйна от миналата година. Съвсем наскоро най-новите такива успяха да поразят и повредят руски военен кораб и петролен танкер в Черно море. Това е успехът на едногодишен проект, който спомогна за ускоряване на разработването и производството на въздушни безпилотни летателни апарати.

За да събере всичко на едно място, през април правителството на Украйна откри инкубатор за всички форми на военни иновации, наречен Brave 1. Организаторите твърдят, че за четири месеца са регистрирали около 400 проекта, а въоръжените сили на Украйна досега са проверили 186 като потенциално полезни. Шестдесет от тях са в областта на роботиката, повече от 25 - в областта на изкуствения интелект, а 70 са за дронове или БЛА.

"Нашата задача е да разработим военни технологии в Украйна", казва Михайло Фьодоров, министър на цифровата трансформация на Украйна, който описва Brave 1 като институционализиране на програмата си "Армия от дронове". В крайна сметка за успеха ще се съди по това колко проекта ще получат държавни поръчки, казва той.

Има много претенденти. Някои от тях адаптират съществуващ комплект, други правят по-евтини версии на западно оборудване, което Украйна не може да си позволи, а трети отново просто реагират на обратната връзка от приятели на бойното поле.

Вземете Himera Tech. Тя се е захванала да създаде достъпни, устойчиви на смущения радиостанции малко след нападението на силите на руския президент Владимир Путин през февруари 2022 г. Според съоснователя на компанията Миша Рудомински, първите устройства слизат от производствената им линия през април тази година и в момента около 600 от тях се използват на фронта. Компанията се е регистрирала в Brave 1 през май.

Трикът за по-евтиното производство е софтуерът, който компанията е разработила, за да постигне максимална производителност в наличните на пазара чипове, каза Рудомински. Радиоприемниците, изработени с чипове от военен клас, са по-сигурни, но също така струват хиляди долари. С 250 000 войници, които трябва да бъдат оборудвани, това е сметка, която Украйна не може да плати.

"Искахме да създадем решение, което да е достатъчно добро", казва Рудомински на щанда си на конференцията Inscience през юни в Киев. "Това не би победило американските или китайските системи за електронна война, но не е и необходимо. Ние се борим с руснаците."

Himera Tech очаква до края на годината да произвежда по 2000-3000 единици на месец. Все още не продава на украинското министерство на отбраната, но това е целта и компанията смята, че след това би могла да увеличи производството си до 10 000 единици на месец. Според Рудомински в процес на разработване е модел, който може да се конкурира с военни комплекти.

Друга киевска организация, Power Kit, използва изхвърлени електронни цигари за направата на външни зарядни устройства. Иван Волинец, който основава организацията с нестопанска цел заедно с още петима ИТ специалисти, описва как в първите дни на руската инвазия са попитали приятелите си на фронтовата линия от какво имат нужда. Отговорите се свеждали до нощно виждане, пауър банки и оръжия.

Те създават устройство за нощно виждане, съчетано със собствено захранващо устройство, и го занасят в Министерството на отбраната. За тяхна изненада армията е избрала именно това зарядно устройство, тъй като то зарежда цялата електроника, на която разчитат войниците на фронта, включително уредите за нощно виждане, дроновете и комуникациите.

Първият Power Kit се появява през май 2022 г., създаден в хотела, в който екипът е отседнал в Лвов, Западна Украйна, казва 30-годишният Волинец. Оттогава те са направили повече от 2100 на цена от около 15 долара всеки и ги раздават безплатно на войниците.

Преди инвазията Евгений Рвачов е бил IT специалист, работещ с граждански безпилотни самолети в северния град Харков. Той също се консултира с войниците, след като през април миналата година съосновава компанията Skylab UA за изработване на квадрокоптер за хвърляне на бомби.

Те му казали, че се нуждаят от наземни роботи, които да направят снабдяването на предните позиции по-малко опасно. Така Skylab създава Sirko-S - дистанционно управляван транспортьор, подобен на картинг, с термокамери, който може да се използва за доставяне на провизии или евакуиране на ранени. Те ще струват по 8000-10 000 долара всеки.

Устройството "Джони" на компанията с цена 5000 долара е версия с размер на кутия за обувки, която според Рвачов може да се използва за предно наблюдение, бомбардировки камикадзе или да помага на службите за спешна помощ да откриват оцелели в срутени сгради. И трите продукта са регистрирани в Brave 1, като са одобрени безвъзмездни средства, според организаторите. Десет квадрокоптера са в действие на фронта.

Близо до полската граница компания, наречена Citius-S, преустройва шестколесни товарни камиони в бронирани превозни средства за разминиране на противопехотни мини и невзривени боеприпаси. Държавната служба за извънредни ситуации на Украйна е видяла прототипа в действие миналия месец и е поръчала 33 единици, съобщават от компанията.

За подводни мини Институтът за проблеми на изкуствения интелект към Академията на науките на Украйна разработва подводно устройство за откриване и извличане на боеприпаси, оставени от руснаците. Прототип на кубовидния робот е започнал тестове на електронните системи, според Сергий Симченко, докторант по физика и математика в института, който работи по проекта.

Не всяка иновация или адаптация обаче е свързана с оръжията. Амфибийният автомобил с повишена проходимост "Бохун" има огромни гуми с протектор, наподобяващ перка, за да преминава през паднали дървета или да пресича езера и реки. Той е предназначен за украинските ловци и рибари, а след началото на руската инвазия редица от тях са адаптирани за военна употреба и изпратени на фронта.

През юни шест от по-новия модел "Бохун-2" също така са преоборудвани, за да помогнат за евакуацията на пострадалите от наводненията край град Херсон, които последваха разрушаването на язовирната стена на Каховската ВЕЦ на огромната украинска река Днепър. Отвън на кабините са добавени светлини и високоговорители, а вътре - допълнителни батерии, подвижни седалки и метални носилки за хеликоптери.

По време на конференцията Inscience Сергей Данилов демонстрира софтуера, създаден от екипа му в Anima. Той използва тест, базиран на изображения, за измерване на нивата на депресия и тревожност с уеб камера, която проследява движението на очите, за да добави обективност.

Тестът включва разглеждане на серия от задействащи изображения, като змии, паяци и осакатени трупове, като екранът е разделен и има и по-неутрални от емоционална гледна точка опции срещу тях. Ключът се крие в начина, по който участниците реагират, като някои от тях отвръщат поглед, за да избегнат сигналите за опасност, а други не могат да откъснат поглед от тях.

Това помага за диагностицирането на стреса от участието в бойни действия, който, ако се улови навреме, може да се предотврати развитието на посттравматично стресово разстройство, казва Данилов, който има докторска степен по невробиология. Програмата Anima засега е насочена към войници и бежанци, но украинското министерство на здравеопазването заяви миналата година, че ПТСР може да засегне 57% от населението.

Anima е предоставила софтуера на военните психолози, които го използват неофициално за измерване на нивата на стрес сред войниците и за почивка на тези, които са изложени на риск. Програмата все още не е одобрена и лицензирана от регулаторния орган - процес, който продължава с години. Но тя вече е в полезрението на програмата Brave 1.