Белгия продаде на немския оръжеен концерн Rheinmetall 50 бройки от танка Leopard 1.От тях 30 ще бъдат дарени на Украйна.

Знае се, че до края на годината Киев трябва да получи над 100 бройки от западната машина.

Leopard 1 е танкът, поставил Германия отново на световната оръжейна карта. Това е първата тежка бронирана машина, произведена след разгрома на Берлин във Втората световна война.

Вижте как изглежда Leopard 1 >> >> >>

Разработката официално започва през 1956 година и е поверена на конструкторското бюро на "Порше". Екипът използва опита, а може би и някои от идеите си, възникнали именно през последната световна война.

В началото на 1964 г. започва серийното производство на първата поръчка от 1500 танка в заводите край Мюнхен, а през 1965 г. първите машини са предадени на Бундесвера.

Leopard 1 тежи 40 тона, а основното му оръдие е 105-милиметрово. Към него са добавени две 7,62-мм картечници. Задвижването е поверено на четиритактов 10-цилиндров дизелов двигател с течно охлаждане и мощност от 819 конски сили. Максималната скорост по шосе е 65 км/ч, а по пресечена местност - 45 км/ч.

Използваното оръдие обаче не е германско, а британско. То е заимствано от представения през 1946 година танк Centurion.

При създаването на танка немските инженери поставили ударение върху скоростта, а не върху бронята.

Корпусът на танка е изграден от заварени монолитни бронирани листове. Горният челен лист е наклонен на 60 градуса. Листовете стомана са гумирани, за по-добра защита. Куполът е лят и допълнително подсилен със заварени стоманени листове. Намаляването на топлоизлъчването от двигателя се обезпечава със смесването в специална камера на изгорелите газове с въздушен поток от охлаждащите вентилатори.

Тези показатели са изключително добри в средата на 60-те години на миналия век и предизвикват голям международен интерес към германския танк.

Той е изнасян в големи количества за Бразилия, Гърция, Турция, Белгия, Чили, Австралия, Дания, Италия, Еквадор, Канада, Норвегия и Нидерландия.

Leopard 1 обаче е доста остарял танк. Немодифициран Т-72 има по-добро оръдие, защита и скорост.

Дори с модернизирани бойни системи и оптика, немският танк се затруднява в пряк сблъсък със съветската машина. Оръдието на Leopard 1 трудно може да пробие T-72, докато обратното е много по-лесно постижимо.

Голям минус е фактът, че Т-72 е с екипаж от трима, а Leopard 1 от четирима души.

Единствените бойни успехи на Leopard 1 са срещу още по-стария съветски Т-55.

Украйна ще получи една от последните модификации на машината - Leopard 1A5. Обновлението е направено през далечната 1986 година. Модернизираният Leopard 1 e снабден с нова система за управление на огъня, включваща термовизьор, бързодействаща система ППО, а също така и по-високо ниво на бронева защита.

Много е вероятно танкът да бъде снабден с украинска реактивна броня, която значително да повиши издръжливостта му.

Канада вече има опит в монтирането на допълнителна реактивна броня на Leopard 1, като Отава прави това още през 1999 г. Изводите от бойната употреба на машината е, че това повишава издръжливостта й на ракетни удари от РПГ-та.

Очаква се Украйна да получи поне 100 бройки от Leopard 1. Лекото тегло на танка ще му дава предимство при прекосяване на кални терени. Той обаче трудно ще може да се мери в пряк сблъсък с осъвременените Т-72 и Т-90.

В края на миналата година Русия включи във войната еквивалентния на Leopard 1 стар съветски танк Т-62. Това предполага, че двете машини може да се ползват по сходен начин.

Ролята на Leopard 1 може да бъде като на поддържаща пехотата машина или като на силно мобилна самоходна артилерийска установка.

Използването на стария германски танк има логика и при завземането на плацдарм в силно минирана зона - така Киев няма да жертва по-ценните си нови танкове и ще може да се възползва от бързата скорост на Leopard 1.