В началото на тази седмица Киев осъществи втората успешна атака срещу Кримския мост. Този път той бе ударен с помощта на безпилотни лодки-камикадзета, наречени още надводни кораби без екипаж (USV).

Вижте как изглеждат лодките дронове на Украйна >> >> >>

Оказва се, че Киев има една от най-боеспособните в света флотилии от безпилотни кораби. Украинските лодки-дронове вече са извършвали успешни атаки срещу руски кораби, като фрегатата "Адмирал Макаров". Сред поразените от тях цели попадат дори пристанища в Крим.

Какво знаем за лодките-дронове на Украйна?

Снимка: UNITED24

През последните 2 години Киев развива своите военноморски сили по асиметричен начин. Вместо да купува или строи класически кораби, Киев инвестира в създаването на флотилия от безпилотни лодки-камикадзета. Резултатите определено могат да се определят като успешни.

Миналия октомври Украйна започна да използва надводни кораби без екипаж, за да атакува главното пристанище на Черноморския флот на Русия в анексирания през 2014 година Крим. Оттогава обсегът на безпилотните лодки-камикадзета расте.

През последните месеци има данни за операции в откритите води на Черно море. Кримският мост се намира на 600 километра от най-близкото контролирано от Украйна пристанище. Това е много далечна цел, която е безпрецедентна за украинските USV, използвани срещу крайбрежни цели. 

Освен това Кримският мост е и доста охранявана цел. Безпилотните кораби имат много нисък профил и трудно забележим силует. Успешната атака е доказателство, че те трудни за откриване и унищожаване.

Цената на безпилотните лодки е доста ниска, особено сравнена с тази на конвенционалните кораби. Друго тяхно предимство е ниската им забележимост.

Киев разполага с няколко различни вида морски безпилотници.

Toloka TLK-150 е доста малък дрон с дължина от 2,5 метра. Той може да се гмурка и наподобява дистанционно управляемо торпедо. Счита се, че обсегът му не е особено голям.

TLK-400 е с дължина от над 5 метра. Освен това има корпус с много по-голям диаметър, което предполага по-голям обхват и полезен товар.

TLK-1000 е още по-голям - с дължина около 12 метра. За тази разработка почти липсва друга информация и е възможно тя да е само на ниво проект.

Основният плаващ дрон на Украйна обаче няма име. Първото му поколение се появява преди около година. По същество дронът е 5-метровата безпилотна лодка. Тя може да носи до 180 килограма експлозиви и да се движи със скорост около 80 км/ч.

Цената на тази лодка-дрон е 250 000 долара, като в нея влиза и контролната станция.

Кадри на украинската платформа UNITED24 разкриват, че 5-метровата лодка-дрон се управлява от сателит, а връзката е с 256-битово криптиране. По корпуса има камери, осигуряващи висококачествена картина. На носа са разположени сензори за взривяване при допир.

Снимка: UNITED24

Задвижването се осъществява от 3-цилиндров Rotax двигател. Подобни агрегати са монтирани на познатите у нас джетове.

Според анализаторите дизайнът на безпилотните лодки е с ниска радарна и сонарна забележимост. Освен това максималният им обсег може да бъде до 800 км, а горивото да стига за 60-часа работа.

Възможно е Кримският мост да е бил атакуван от модифициран вариант на този морски дрон, снабден с по-голямо количество експлозиви. Версията за атака с множество лодки също е доста вероятна.

Асиметричното развитие на ВМС на Украйна може да се окаже един от най-големите военни козове на Киев. Причината е, че евтините дронове-камикадзета лесно могат да пречупят всяка блокада, извършвайки масирани атаки срещу руския Черноморски флот.