Преди по-малко от месец на Международната космическа станция бе регистрирано (МКС) изтичане на въздух и спадане на налягането. Виновникът за създалата се опасна ситуация се оказа микро дупка в корпуса на скачения с МКС руски космически кораб Союз МС-09.

Първоначално бе съобщено, че дупката е причинена от удар с микроскопично метеорно тяло. Последвалото разследване на Роскосмос обаче установи, че дупката най-вероятно е пробита със свредел от вътрешният край на космическия кораб.

Въпреки малките си размери, ако дупката е останала незабелязана, тя е можела да доведе до унищожаването на космическия кораб при връщането му на Земята и евентуалната гибел на астронавтите в него, което би бил страшен удар по реномето на руската космическа програма.

Вестник "Комерсант" предава, че основните заподозрени според Роскосмос са американците.

Руснаците вече са изискали от НАСА да им предаде необходимите данни за екипажа на САЩ на станцията.

"Ситуацията се оказа много по-сложна, отколкото си помислихме преди", коментира ръководителят на Роскосмос Дмитрий Рогозин.

В момента е назначена работна комисия, която да разследва случая, като ако наистина се докаже, че дупката е дело на човек, а не на производствен брак, то отношенията между САЩ и Русия биха пострадали сериозно.

От Роскосмос обаче са отказали повече коментари по темата.