Властите в САЩ водят преговори с няколко големи компании, които да поемат финансирането на работата на Международната космическа станция и да я използват като лаборатория, съобщи ТАСС, като се позова на думите на директора на НАСА Джим Брайдънстайн.

"Има заинтересувани лица, които биха могли да се заемат с търговското управление на Международната космическа станция. Аз говорих с много големи корпорации, които проявяват интерес да участват в този проект чрез консорциум", заяви Брайдънстайн в интервю за в. "Вашингтон пост".

В началото на 2018 г. в САЩ се разгоря дискусия за бъдещето на МКС, след като от Белия дом съобщиха, че ще прекратят прякото държавно финансиране за космическата станция след 7 години. Всяка година НАСА харчи за Международната космическа станция от 3 до 4 милиарда долара. Във финансирането участват още космическите ведомства на Русия, Япония, Канада и Европейската космическа агенция.

Директорът на НАСА не назова имената на компаниите, които проявяват интерес към проекта. Той обаче призна, че пред включването на бизнеса в управлението на Международната космическа станция има редица трудности. Както отбелязва "Вашингтон пост", превръщането на космическата станция в търговски проект няма да е лесно заради международния й характер.