Учени са открили една от най-малките планети, засичани някога извън нашата Слънчева система - изпепеляващо горещ свят, който е малко по-голям от Марс, съобщават Ройтерс и ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънс".

Откритието е на международен екип от учени, ръководен от Института за планетарни изследвания на Германския аерокосмически център (DLR).

Небесното тяло, наречена GJ 367 b, е скалист свят с ниска маса - около 55 процента от тази на Земята и с диаметър 72 процента от земния. Денят на новооткритата планета продължава по-малко от осем часа.

Изследователите описват GJ 367 b като "една от най-леките сред близо 5000 екзопланети, известни днес". Небесното тяло се намира на около 31 светлинни години от Земята. Високата му плътност свидетелства за преобладаващо железен състав.

По-малко от осем часа са необходими на GJ 367 b, за да обиколи своята родителска звезда - червено джудже, наречено GJ 367, което е наполовина по-малко от Слънцето.

"Откриваме сходства с Меркурий", казва Кристин Лам изследователския екип. Това нарежда GJ 367 b сред планетите от земен тип с по-малки размери от Земята и придвижва с крачка напред изследването в търсенето на втора "Земя"", допълва изследователката.

Новооткритата планета обаче не може да се счита за "втора Земя" поради много високите нива на радиация, на които е изложена - над 500 пъти по-силни от тези, които се отчитат на Земята.

Температурата на повърхността й може да достигне до 1500 градуса Целзий - стойности, при които всички скали и метали ще се стопят, отбелязват още учените.