Откриха "лека като перце" екзопланета

Новооткритата планета обаче не може да се счита за "втора Земя"

Обратно в новината
17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Вече буквално всеки ден имаме новини за новооктрити планети. Ма все са големи газови гиганти или малки скали с висока температура. КОГАТО открият планета с подходящи условия за живот - тогава да рааздухват.

пъкъла

Казвайте в каква посока да поемем, раницата е стегната, натъпкана с боб, чушлета и наденица и остава само кога ще се тръгва за натам с Райънеър или Уйзейр...Чака се само банковият превод на транша на Мъск и одва излитаме.

Как определиха масата на планетата?

От закона на Нютон и законите на Кеплер. Накратко, от времето за пълна обиколка около звездата и от размера на орбитата се получава масата на планетата.

Ти си първият изкарал двойка по орбитална механика.

Значи: 1. Масата на звездата около която обикаля планетата я знаеш. 2. Параметрите на орбитата на планетата ги знаеш. 3. Масата на планетата определяш по малките "завличания" в орбитата на звездата повлияни от масата на планетата. Това за планети с по-малка маса е ясно , че е по-трудно, и за системи с повече от една планета също е по-сложно но това е накратко принципа.

Интересен въпрос. Погледнах в оригиналната публикация (DOI: 10.1126/science.aay3253). Да си призная и на мен не ми стана съвсем ясно, но не ми се рови повече. Доколкото разбрах са използвали колебанията в радиалната скорост на звездата, които вероятно са получени от доплеровото отместване в спектъра й. Знаейки масата на звездата, получен от спектъра и светимостта й, са определили масата на планетата. Планетата и размерите й са определени по метода на преминаването - когато планетата минава пред звездата, светимостта й спада малко.

Още си е "екзопланет"...

А, оправиха го вече, сетиха се часове по-късно.

колко струва 1 декар на тази планета защото вече парцелите на луната ги разпродадоха и няма свободни. колко ще струва билета или ще има маршрутки до там моля дира уточняваите ги тези неща не само да правите реклама на природата и времето

Цитат: "1500 градуса Целзий - стойности, при които всички скали и метали ще се стопят" Да проверим температурата на топене на някои метали: платина: 1770 °C молибден: 2620 °C волфрам: 3420 °C

По принцип си прав. Но бих допълнил, че смесването на някои вещества с тези метали може да понижи температурата им на топене.

Екзопланет... ама "новооткритата планета" Лека като перце, ама с висока плътност... Ето така, мили деца, се образуват понятия като "Гоговизъм".....

Моля ви се закрийте е тази рубрика IT, нямате подготвени хора за нея, не се излагайте по този начин и не ни мъчете. Четейки статии от тази рубрика, се чудя знам ли български език или вече съм го забравил. Ако за едно нещо нямаш хора няма как да изкараш добър продукт колкото и да се напъвате, моля спестете си срама, а и времето на любопитните.

:))) Абе четете ги малко тези статии дето ги пишете бре! "Денят на новооткритата планета продължава по-малко от осем часа...По-малко от осем часа са необходими на GJ 367 b, за да обиколи своята родителска звезда - червено джудже, наречено GJ 367" Последно, кое е по-малко - денят или годината? Или и двете са равни?

Туку виж се оказало, че звездата се върти около планетата...

На толкова близки до звездата планети денят и годината са равни

ден и година са две коренно различни и несвързани понятия. ден е времето за което планетата се завърта около остта си. година е времето за което планетата прави една обиколка около съответната звезда. двете явления не са в пряка зависимост едно от друго и могат да бъдат с произволен размер без значение едно от друго. няма физичен закон, който задължава деня да е по-кратък от годината. всъщност пример за обратното имаме и в нашата слънчева система - Венера. На Венера и отнема 243 земни дни да се завърти около остта си, докато времето за което Венера прави една пълна орбита около Слънцето е 224,7 земни дни. Или с други думи една година на Венера е равна на 0,92 венерени дни, а един ден на Венера е 1,08 венерени години.

Дира явно не си чете статиите преди да ги пусне. Да. Не би последната инстанция да е Козяк или Брюксел?

Какво искаш от русороб който е свикнал да пише предимно за руските безаналогови оръжия? Толкова му стига акъла и гоогле преводача.

"екзопланет"? Гогов, още заглавието ме отказа да чета.