Отломки от руски спътник, разрушен от Москва миналата година, са преминали близо до китайски сателит и Пекин определя инцидента като "изключително опасен", съобщи АФП.

Китай има амбициозна космическа програма, за която изстрелва спътници за наблюдение и позициониране, изпраща сонди към Луната и Марс, както и пилотирани мисии.

Засегнатият спътник е "Цинхуа". Край него във вторник са преминали отломки от руския "Космос-1408" само на 14,5 м, твърди центърът по космически отломки на китайската космическа агенция.

Руското министерство на отбраната призна в средата на ноември, че е разбило насочено с ракета "Космос-1408" - стар спътник от съветската ера.

САЩ порицаха този тест като заявиха, че той може да е произвел "облак" от отломки, потенциално опасни за Международната космическа станция и други апарати в космоса.

Китайският експерт по космически отломки Лю Цзин заявява пред в. "Глоубъл таймс", че рядко те преминават толкова близо до действащ апарат. Според него рискът от сблъсък този път е бил "много повишен" и на теория е трябвало да бъдат взети предохранителни мерки.

Миналия месец бяха разкрити други подобни инциденти със спътници на компанията "Спейс Екс". Те са преминали близо до китайската космическа станция и Пекин заяви, че са застрашили сериозно безопасността на тайконавтите.

Според документ, изпратен в началото на декември от Пекин до Бюрото по космически въпроси към ООН във Виена, китайската космическа станция два пъти - през юли и октомври, е правила маневри, за да ги избегне.