Американски учени твърдят, че първите "живи" роботи, известни като ксеноботи, вече могат да се възпроизвеждат. И то по начин, който не се наблюдава при растенията и животните.

Разработката е на експерти от университета на Върмонт, университета "Тъфтс" и Института Wyss за биологично инженерство към Харвардския университет. Образувани от стволовите клетки на африканската жаба с нокти (Xenopus laevis), от която носят името си, ксеноботите са с големина по-малко от милиметър. Те бяха публично показани за първи път през 2020 г., след като експерименти показаха, че могат да се движат, да работят заедно в група и да се самолекуват.

Сега учените, които ги разработиха, заявиха, че са открили изцяло нова форма на биологично възпроизвеждане. Нещо повече - то е различна от размножаването на всяко животно или растение, познато на науката.

"Бях изумен от това", коментира пред CNN Майкъл Левин, професор по биология и водещ автор на новото изследване. "Жабите имат определен и познат за нас начин за възпроизвеждане, който обикновено използват. Но когато освободите тези клетки от останалата част от ембриона, те откриват нов начин за възпроизвеждане."

С-образните родителски ксеноботи събират и компресират свободните стволови клетки заедно в купчини, които могат да узреят в потомство, става ясно от изследването. То е публикувано в рецензираното научно списание PNAS в понеделник.

Ксеноботите всъщност не са толкова нова концепция, но все още нямат практически приложения. Въпреки това, тази комбинация от молекулярна биология и изкуствен интелект може потенциално да се използва в множество задачи, включително събиране на микропластмаса в океаните и регенеративна медицина, например.

Сред някои хора обаче перспективата за самовъзпроизвеждаща се биотехнология вече предизвиква безпокойство. Въпреки това учените смятат, че "живите машини" са нещо, което няма да напусне рамките на лабораторията и че те се управляват лесно, тъй като са биоразградими.