Добре познатите турски безпилотни самолети "Байрактар" ще се произвеждат в Украйна в рамките на година и половина по силата на проект, в който ще бъдат инвестирани около 100 млн. долара, съобщи Укринформ, цитирана от БТА. 

Приблизително след такъв период компанията инвеститор "Байкар" (Baykar) ще завърши изграждането на първия завод в Украйна, заяви директорът на компанията Халук Байрактар на Форума на отбранителната индустрия в Киев.

"Строителството вече започна. Завършването му ще отнеме около 1,5 години. Планираме тук да работят най-малко 300 души. Сътрудничеството продължава", цитира Укринформ думите на бизнесмена.

Сега компанията изпълнява едновременно три проекта в Украйна: освен в изграждането на завод за бойни дронове, "Байкар" е инвестирала в създаването на сервизен център и централен офис, каза Халук Байрактар.

Според ръководителя на "Байкар" създаването на завод за бойни дронове "Байрактар" е една от основните инвестиции. Това ще бъде самостоятелно и взаимноизгодно партньорство с Украйна: Турция от своя страна разполага с БЛА, а Киев - с уникални технологии за производство на двигатели, на базата на които се създават безпилотните самолети "Байрактар".

В същото време бизнесменът спомена редица предизвикателства, пред които са изправени Украйна и Турция в момента. "Това са веригата за доставки, снабдяването и развитието на човешкия капитал поради въздействието на войната и регулаторната среда", каза той.