От десетилетия военни по цял свят се възползват от технологията за нощно виждане, позволяваща на пилоти да изпълняват мисии на ниско ниво в тъмни нощи и на сухопътни войски да провеждат операции срещу противниците си в пълен мрак. Но съвременната технология за очила за нощно виждане (ОНВ) изисква тромава бинокулярна оптика. Тя се монтира на каски, предлагащи ограничено зрително поле и натоварващи нездравословно врата на боеца.

Въз основа на неотдавнашния научен напредък в областта на фотониката и оптичните материали, американската служба за усъвършенстване на технологиите в отбранителната област DARPA полага усилия нови усилия да разработи ОНВ от следващо поколение, които са толкова леки и компактни, колкото чифт обикновени очила или слънчеви очила, предава technews.bg.

Ето, че DARPA обяви своята програма за подобрено нощно виждане под формата на очила. ENVision има за цел да създаде леки ОНВ, които предлагат широко зрително поле чрез множество инфрачервени (IR) спектри, без да се нуждаят от отделна оптика за всяка IR лента. Целта е да се даде възможност за нощно виждане в условия на мъгла, прах и други препятствия, както и да се осигури термовизионен изглед - и всичко това само чрез една плоска леща.

"Нашите бойци изпитват значително напрежение на врата от настоящите ОНВ, причинено от тежестта на оптиката, простираща се на няколко сантиметра напред върху каските им", казва Рохит Чандраскар, ръководител на програмата по разработването.

"Ако никога не сте носили ОНВ в продължение на часове, представете си, че цял ден носите бейзболна шапка с тегло от два килограма, прикрепено към предната част на каската - това ще ви даде частично усещане за стреса върху тялото. Продължителното използване на подобни системи води до състояние, при което шията вече няма енергия за поддържане на главата изправена, което изисква военнослужещите да използват ръцете си за повдигане и насочване на главата", описва неудобствата Чандраскер.

Освен това на войниците се налага често да извъртат главата си силно настрани, защото зрителното полена ОНВ е едва 40 градуса - в сравнение със 120-градусовия изглед, който имаме с очите си. Това прави използването на ОНВ трудно и болезнено, допълва специалистът.

Програмата ENVision е предназначена да наруши парадигмата, че повишената производителност може да бъде постигната само чрез увеличаване на теглото. Очаква се крайният резултат от работата по проекта да е усъвършенствано устройство за нощно виждане, което е с форм-фактора на обикновени очила.

Част от технологията, на която ще се разчита, е директното преобразуване на фотони нагоре от инфрачервени във видими фотони, използвайки ултра-тънки материали.