Американските военни ще използват риби и други морски животни, за да следят дейността на вражеските подводници. Сумата от 45 милиона долара вече е разделена между 5 научни тима, които трябва да създадат незабележими шпиони-животни, съобщава "Индипендънт".

Обитателите на океана са добре приспособени към своята среда и разполагат с много специфични сетива, които американските военни искат да впрегнат в своя полза.

Един от екипите ще проучва възможността определен тип микроби да бъде модифициран, за да открива дълбоко потопени вражески подводници.

"Сегашният подход на американския флот за откриване и наблюдение на чужди подводници е хардуерно ориентиран и ресурсно интензивен", казва директорът на програмата д-р Лори Адорнато.

"В резултат на това способността се използва предимно на тактическо ниво, за да се защитят активите ни с висока стойност като самолетоносачи. Ако можем да се докоснем до вродените сетива на живите организми в океана, можем да разширим способността си да следим активността на противника и да го правим дискретно, на постоянна основа и с достатъчно точност, за да характеризираме размера и вида на вражеските подводници. Това би ни донесло много стратегически ползи", разяснява Адорнато.

Американският флот проучва възможността каменният костур голиат да се използва за откриването на безпилотни вражески подводници, като руското ядрено торпедо "Посейдон".

Трети екип проучва възможността определен вид скариди да се използва като сонар.

Американските военни не разкриват как точно ще превърнат морските обитатели в шпиони. Но в информацията се намеква, че генното инженерство ще е един от способите за постигането на целта. Ако ДНК-то на някои животни се измени, те биха могли да реагират на определени дразнители - като магнитното излъчване на вражеските подводници. Промяната в поведението им може да се следи с маркери или със сателит, а информацията да постъпва директно при флота на САЩ.

За проекта отговаря DARPA, която има опит в използването на генно модифицирани организми за военни цели. Агенцията вече е обявила, че работи по създаването на ГМО насекоми, които да заразяват посевите със синтетични вируси.

Макар американските военни да обявиха, че проектът е дефанзивен, то критиците изразиха опасения, че това може да доведе до развитието на "нов клас биологично оръжие".

Някои анализатори смятат, че за американците е станало много по-важно да имат широка мрежа от детектори в океана, след като руснаците обявиха своето безпилотно ядрено торпедо "Посейдон". То е трудно за откриване поради малките си размери, но може да пренася изключително мощна водородна бомба. На практика Русия може да пренебрегна противоракетната отбрана на САЩ, можейки да унищожи Ню Йорк, Вашингтон, Лос Анджелис, Сиатъл и други крайбрежни градове.