Първият междузвезден астероид Оумуамуа е придобил удължената си форма, наподобяваща цигара, в резултат от сближаването на неговия прародител със звезда и разрушаването му под действето на нейното притегляне, съобщи ТАСС, като цитира съобщение на университета на Калифорния в Санта Круз и публикация в сп. "Нейчър Астрономи".

"Откриването на Оумуамуа показва, че числеността на подобни астероиди е значително по-голяма от очакваното. Всяка планетна система би трябвало да изхвърля около сто трилиона подобни обекти", казва Чжан Юн, планетолог от университета на Мериленд, САЩ.

През есента на 2017 г. телескопът Pan-STARRS попадна на необичайна находка - първото небесно тяло, попаднало в Слънчевата система от междузвездна среда. Първоначално астрономите, анализирали данните от телескопа, решиха, че обектът е комета и й дадоха временното име C/2017 U1.

Последващите наблюдения показаха, че C/2017 U1 прилича повече на астероид, отколкото на комета. Това бе свързано предимно с формата на обекта и отсъствието на типични признаци на комета. Затова обектът получи неофициално името Оумуамуа, което означава "разузнавач" на езика на местните жители на Хавай.

Вече три години учените недоумяват как и къде се формирал Оумуамуа, какво го е изхвърлило от родната му звездна система и кога се е случило това.

Чжан Юн и колегата му Дъглас Лин, професор от университета в Санта Круз са разработили прост, но реалистичен сценарий за раждането на Оумуамуа. За целта те създават детайлен компютърен модел на плентно семейство, което прилича на Слънчевата система и проследили какво се случва с кометите и астероидите, които доближават Слънцето или други големи обекти.

"Нагряването на материята на прародителя на Оумуамуа е довел до това, че почти всички летливи вещества са се изпарили от недрата му. Това не само обяснява цвета на повърхността на междузвездния астеорид и липсата на изхвърляне на газове, но е знак и че на подобни тела почти винаги липсва вода", казва Чжан Юн.

Планетолозите отбелязват, че ако теорията им е вярна, повечето междузвездни астероиди би трябвало да приличат на Oумуамуа по структура и форма. Вторият доказано междузвезден обект - астероидът "Борисов", обаче е по-различен от Oумуамуа.