Американският летец изпитател Чък Йегер (Charles "Chuck" Yeager) - ветеран от Втората световна война и известен като първият пилот в света, преодолял звуковата бариера, почина на 97 години, съобщиха световните агенции.

Съпругата му Виктория Йегер сподели тъжната вест в Туитър. Пенсионираният бригаден генерал от военновъздушните сили на САЩ е издъхнал в понеделник. "Смъртта му е огромна загуба за страната ни", се казва в изявление на администратора на НАСА Джим Брайдънстайн.

Легендарният пилот произхожда от фермерско семейство от Западна Вирджиния, роден е 13 февруари 1923 г. През Втората световна война сваля общо 11 германски самолета. Става "ас" в един ден, сваляйки в един полет пет изтребителя на Луфтвафе.

На 14 октомври 1947 г. Йегер става първият пилот, който преодолява звуковата бариера в хоризонтален полет с ракетоплана Bell X-1. Предния ден си счупва две ребра при езда, но не споменава за инцидента, за да не попречи на осъществяването на полета.

Йегер става летец-изпитател, поставя редица световни авиационни рекорди, преди да започне да обучава американски астронавти. Воюва във Виетнам, пенсионира се от ВВС на САЩ през 1975 г., но продължава да лети, Има общ нальот от над 10 000 часа на около 360 различни ЛА

Йегер и е първият американски пилот, който лети на МиГ-15.