Първата в света "истинска умна контактна леща" дава на хората полезна и навременна информация, която искат, без да ги принуждава да гледат надолу към екрана и да се разсейват от случващото се наоколо, съобщиха от разработчика Mojo Vision.

Компанията нарича своите Mojo Lens "невидими компютри" - платформа, която позволява на хората да "получават незабавна, ненатрапчива и достъпна информация без помощта на ръцете си и да взаимодействат по-свободно и искрено един с друг", предава technews.bg.

Mojo Vision вече е получила патентите, които са от ключово значение за разработката на интелигентни контактни лещи с възможности за разширена реалност (AR). В момента компанията разполага с работещ прототип на устройството, но уточнява, че лещите все още се намират в етап на разработка и не са достъпни за продажба.

Обективите използват най-малкия дисплей в света с рекордна плътност от 14 000 пиксела на инч, най-енергийноефективният сензор за изображения, оптимизиран за компютърно зрение, радиочестотен интерфейс и сензори за проследяване на движението на очите и стабилизиране на изображението.

Според Mojo Vision, интелигентните контактни лещи могат да се използват в различни ситуации - както от обикновените потребители, така и в бизнеса. В допълнение, компанията планира да разработи опция, предназначена да помогне на хора със слабо зрение.