Всички компютри, използвани от правителството на Южна Корея, скоро ще работят под управление на операционна система Linux вместо използваната в момента Windows, съобщи Korea Herald, позовавайки се на изявление на Министерство на вътрешните работи на страната.

Първоначално, тестовете с Linux компютри ще се извършват в рамките на министерството. Ако не бъдат открити проблеми със сигурността, отворената платформа ще получи по-широко разпространение в правителствените системи.

Решението е взето на фона на опасенията от високата цена за удължаване на поддръжката на Windows. Безплатната техническа поддръжка от Microsoft за използваната в момента версия 7 приключва през януари 2020 г. Според оценките, преходът към Linux и придобиването на нови компютри ще струва 780 млрд. вона (около $655 млн.).

Предстои обаче огромен обем работа преди Linux да навлезе масово в правителствените компютри. Става въпрос най-вече за изследване на сигурността на операционната система, както и на съвместимостта с уеб сайтовете и приложенията, разработвани за Windows.

Правителството на Южна Корея се надява, че с внедряването на платформа с отворен код ще намали значително разходите за обслужване на ИТ инфраструктурата. Освен това правителството ще избегне зависимостта от една операционна система.