През 2021 година количеството изхвърлена електроника и електрическо оборудване ще е с тегло от 57 милиона тона. Това е повече от масата на Великата китайска стена, която е най-тежкия изкуствено създаден обект на планетата, съобщава Би Би Си.

Тази оценка е дадена от международната експертна група WEEE, която има за цел да се бори с глобалния проблем с технологичните отпадъци.

Според доклад на Световния икономически форум за 2019 г., електронните отпадъци имат материална стойност от 62,5 милиарда долара. За сравнение, това е повече от БВП на Сърбия и Хърватия и малко по-малко от общия брутен вътрешен продукт на България. 

"Един тон от изхвърлени мобилни телефони е по-богат на злато от един тон златна руда", разкрива д-р Рюдигер Куер, директор на програмата на ООН за устойчиви цикли - SCYCLE.

Технологичните отпадъци вĸлючвaт смартфони, лаптопи, телевизори, хладилници, перални, игpaчĸи c бaтepии, ĸaмepи, cпopтнo oбopyдвaнe и много други.

Много от тези джаджи са проектирани с ограничен живот, други пък стават "морално остарели" за по-малко от две години.

В световен мащаб количеството на електронни отпадъци нараства с два милиона тона годишно. Смята се, че едва 20% от това количество се събира и рециклира.

Масовото производство на джаджи с кратък жизнен цикъл води до голям разход на ценни ресурси. Ето част от елементите които се използват в смартфоните ни и които може да се изчерпат през следващия век:

  • Галий: Използва се в медицински термометри, светодиоди, слънчеви панели, телескопи и вероятно има противоракови свойства.
  • Арсен: Използва се във фойерверки и за консервиране на дървен материал
  • Сребро: Използва се в огледала, реактивни лещи, които потъмняват при слънчева светлина, антибактериални дрехи и ръкавици и за сензорни екрани
  • Индий: Използва се в транзистори, микрочипове, противопожарни пръскащи системи и в слънчеви панели
  • Итрий: Използва се за бели LED светлини, обективи на фотоапарати
  • Тантал: Използва се в хирургически импланти, електроди за неонови светлини, лопатки на турбини, ракетни дюзи, носовете на свръхзвукови самолети, слухови апарати и пейсмейкъри.

"Потребителите желаят да постъпват правилно. Липсва достъпна инфраструктура, която да превърне правилното изхвърляне на електронни отпадъци в норма", добавя директорът на WEEE - Паскал Лерой.

"Всеки рециклиран тон технологичен отпадъци спестява около два тона емисии на въглероден диоксид", допълва експертът.