Broadcom води преговори с VMware за придобиване на компанията. Това ще позволи на производителя на чипове да навлезе в един доста специфичен, но много необходим пазар на софтуер. Все още няма гаранции, че сделката ще бъде осъществена. В момента VMware се оценява на 40 млрд. долара и се очаква крайната цена за Broadcom да бъде малко по-висока, ако страните се споразумеят.

През последните години Broadcom сключи редица сделки за закупуване на различни технологични компании, като приоритет за производителя на чипове бяха софтуерните компании. Той вече придоби CA Technologies през 2018 г. и подразделението за корпоративни решения за киберсигурност на Symantec през следващата година. Сега явно е ред на VMware, който разработва решения за виртуализация.

От своя страна Broadcom произвежда широка гама от решения, а нейните продукти се използват в почти всяко устройство - от iPhone до промишлено оборудване. Основният източник на растеж обаче са решенията за центрове за данни, а придобиването на нови разработчици на софтуер разширява възможностите на компанията на този пазар. По-рано Broadcom водеше преговори за закупуване на SAS Institute, чиято стойност възлиза на 15-20 млрд. щ. долара, но преговорите се оказаха неуспешни. Освен това не толкова отдавна се провали сделката за закупуване на един от нейните конкуренти - Qualcomm.

Основана през 1998 г., VMware не е сменяла нито веднъж собственика си. Компанията е истинският изобретател на софтуера за виртуализация, който, наред с други неща, позволява да се изпълняват редица напълно несвързани една с друга задачи на един сървър. Тъй като все повече услуги се преместват в облака, тя става все по-ангажирана с този бизнес, например чрез установяване на тясно партньорство с Amazon. Най-големите инвеститори на VMware в момента са Майкъл Дел и компанията за частни капиталови инвестиции Silver Lake.

Придобиването на VMware ще позволи на Broadcom да намали зависимостта си от производството на чипове. Акциите на двете компании са поевтинели с около 18% през тази година, но не са поевтинели толкова, колкото ценните книжа на много други компании за полупроводници. Индексът на Филаделфийската фондова борса за полупроводници е спаднал с 27% през тази година.

По време на петъчната търговия, акциите на VMware струваха около 96 долара за брой, което означава, че печалбата на компанията е около 40,3 млрд. долара. Broadcom струваше 222 млрд. долара при малко над 543 долара за акция. През последните години производителите на чипове като Broadcom процъфтяват благодарение на нарастващото търсене на полупроводници, но експертите прогнозират, че ситуацията няма да продължи твърде дълго и растежът в индустрията скоро ще се забави. Затова решението за диверсификация на активите изглежда разумно.