Процесорът е вид усилвател за сигнали и функционира с 1 трилион цикъла в секунда или 1 терахерц, предаде "Фокус".

Това е 150 млрд. цикъла по-бързо от предишния рекорд на същия от 850 гигахерца, поставен през 2012 година, посочват официални представители на Northrop Grumman – компанията, разработила устройството с финансиране от Пентагона.

Терахерцовият чип ще бъде използван в комуникационни мрежи с много по-голям капацитет, системи за заснемане на изображения с висока резолюция и спектрометри, които могат да засичат химикали или експлозиви, посочват от Агенцията за високотехнологични изследователски проекти в отбраната към Пентагона (DARPA).

Скоростното устройство усилва мощността на сигналите, което е необходимо при генерирането и засичането на сигнали с висока честота.

Потенциалните приложения включват системи, които ще позволяват на самолетите да „виждат“ в мъгла или пушек, отбелязва Бил Дил, програмен мениджър в Northrup Grumman.

В медицината терахерцовата технология би могла да се използва за заснемане на изображения с висока резолюция на изгаряния. Такава система би различила изгаряне от втора и от трета степен.