Японците нямат особено смели планове, поне не и на хартия. Дългосрочните цели, които си е поставила JAXA са свързани с опознаването и предпазването от природни бедствия, както и проучването на астероиди. Веднага обаче си проличава прагматизмът на японците - природните бедствия са изключително опасни за тях, а богатите на ресурси астероиди могат да са изключително полезни за бедната на ресурси страна.

Освен това обаче JAXA изпраща товари към МКС, както и сонди към други планети и космически обекти. Япония има модул на Международната космическа станция и изпраща космонавти към него, макар и не със свои ракети и космически капсули.

Що се отнася до ракетите, ето "арсеналът" на японците:

Вижте как изглеждат японските ракети >> >> >>

SS-520
Това е най-малката ракета в света, която може да достави сателит на орбита около Земята. Дължината на ракетата е само 9 метра, а на ниска околоземна орбита тя може да изстреля 4 килограма. SS-520 обаче има лесна за модифициране конструкция, като в различни конфигурации може да изстрелва до 140-килограмови товари на ниска и средна околоземна орбита. Ракетата има 3 степени, работещи с твърдо гориво. Малките размери позволяват ракетата да се изстрелва от най-различни локации, като предходни версии са били изстрелвани дори от Антарктида. Цената на един пуск на SS-520 е само 4.4 милиона долара.

Epsilon
Това е друга малка и евтина японска ракета, която има 3 степени, които се задвижват от твърдо гориво и опционална четвърта, която работи с хидразин. Ракетата е изключително практична с това, че също може да се изстрелва от мобилни установки. Голямо преимущество е и факта, че за осъществяването на един пуск на ракетата са необходими едва 8 човека, докато екипите на останалите изстрелвания са съставени от около 100-150 човека. До сега има осъществени 3 пуска на Epsilon - всичките успешни. Интересен факт е, че срещу JAXA е била извършена кибератака, за да се разберат тайните относно ракетата. Специалистите посочват, че на практика Epsilon е много близка до междуконтиненталните балистични ракети и най-вероятно това е била причината тя да стане интерес за хакерите. Epsilon има дължина от около 25 метра, а на ниска околоземна орбита могат да се доставят 1500 килограма полезен товар. Един пуск на Epsilon струва 39 милиона долара.

H-IIA
Тази течногоривна 2-степенна ракета е дело на Mitsubishi и има 95% успеваемост - един от най-високите в света. От общо 38 пуска, само един е бил неуспешен. H-IIA разчита и на 2 или 4 спомагателни твърдогоривни бустера. Горивото на първата и втората степен е течен кислород и течен водород, като първата степен използва 1 бройка от ракетния двигател LE-7A, а втората - една бройка от LE-5B. И двата ракетни двигателя са изцяло японски. Ракетата е висока 53 метра, а на ниска околоземна орбита тя може да достави между 10 000 и 15 000 килограма полезен товар, в зависимост от конфигурацията на бустерите. На геостационарна орбита могат да се транспортират между 4 100 и 6 000 кг товар. Един пуск на H-IIA струва 93 милиона долара.

H-IIB
Това е по-тежкият и модифициран вариант на H-IIA. Конфигурацията е сходни, но този път бустерите задължително са 4, а първата степен има не един, а два течногоривни двигателя LE-7A. Освен това двигателите на първата степен работят и малко по-дълго, в резултат на което H-IIB изразходва 70% повече гориво от H-IIA. Досега са били извършени 6 изстрелвания - всички от които успешни. На ниска околоземна орбита ракетата може да достави 19 000 кг товар, а на геостационарна - 8 000 кг. Един пуск на H-IIA струва 112 милиона долара.

H-III
В момента Япония разработва тази тежка ракета, като специално внимание е отделено на новия ракетен двигател LE-9, който има с 20% по-малко части от LE-7A, заради което трябва да е по-евтин и надежден за употреба. Освен това HIII трябва да бъде с 40% по-мощна от H-IIA. HIII се очаква да полети през 2021 година Първият пуск ще бъде осъществен без твърдогоривни бустери, като по план в такава конфигурация на геостационарна орбита ще могат да се транспортират 6 500 килограма, а цената трябва да бъде около 65 милиона долара. Така макар и да не може да се използва повторно HIII ще се превърне в основен конкурент на Falcon-9 по цена и възможности. Очаква се по-тежката версия на HIII да отстъпва, но с малко, на възможностите на Falcon Heavy, а цената на един пуск на тежката версия да е 90 милиона долара.

 

Вижте ракетите на НАСА >> >> >>

Вижте ракетите на Роскосмос >> >> >>