До юбилейното военно шествие, посветено на 75-та годишнина от Победата във Великата отечествена война, остават малко над два месеца. Подготовката вече върви с пълна пара, отбелязва "Российская газета", цитиран от Russia Beyond.

Вижте как изглеждат разкритите оръжия, които ще преминат по Червения площад в Москва >> >> >>

В Алабино, където се състоят тренировките на парадните разчети, прехвърлят техника и военнослужещи, които ще преминат по Червения площад на 9 май. От руското министерство на отбраната разказаха какви нови образци на военна техника ще бъдат показани за първи път.

Машината за дистанционно разминиране "Листва"

Снимка: Минобороны РФ

И така, по Червения площад ще премине руската машина за дистанционно разминиране "Листва". От военното ведомство отбелязаха, че този брониран автомобил сега се прехвърля от Тейково в Ивановска област към Алабино.

"На тавана на бронираната машина е монтирана антена, която е способна да обезвреди открита мина със свръхчестотно излъчване".

"Листва" е определяна като уникална машина. Предназначена е за търсене и обезвреждане на минно-взривни устройства с метални елементи, както и за унищожаване на инженерни боеприпаси и самоделни взривни устройства, заложени по маршрута на ракетните комплекси "Тополь", "Тополь-М" и "Ярс".

Машината е създадена на базата на триосовия брониран автомобил "КАМАЗ" и може да открива мини и фугаси на дистанция до 100 метра.

На покрива ѝ има антена, способна да обезврежда откритите мини чрез свръхчестотно излъчване.

Машината е създадена специално за ракетните войски със стратегическо предназначение и вече доказа ефективността си по време на учения.

Деривация-ПВО

Снимка: Минобороны РФ

Освен това, както разказаха от "Уралвагонзавод", предприятието е изпратило за подготовка и участие в парада шест бойни машини по проекта "Деривация-ПВО".

"Тайната" на машината е в бойния модул с 57-мм оръдие, който има повишена точност на стрелбата и изцяло автоматизирана система за управление на огъня. "Модулът е необитаем, управлява се дистанционно. Екипажът на бойната машина е от трима души", отбелязаха от "Уралвагонзавод".

"Деривация" стреля с около 120 снаряда в минута и може ефективно да поразява в близката зона безпилотни апарати, управляеми и крилати ракети, както и снаряди на реактивните системи за залпов огън. Наземни и надводни цели унищожава на разстояние до 3 км.

САУ "Коалиция-СВ"

Снимка: Wikimedia

Също така от "Уралвагонзавод" обясниха, че в парада участие ще вземат и шест самоходни артилерийски установки "Коалиция-СВ". Една от главните особености на тази "самоходка" е възможността за дистанционно управление на стрелбата. Умната електроника автоматично управлява оръдието, избира целта и подсигурява точното попадение на снаряда.