Разработват ориз с клетки от култивирано говеждо | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018
Разработват ориз с клетки от култивирано говеждо
Снимка: Yonsei University

Разработват ориз с клетки от култивирано говеждо

Лабораторните експерименти целят да революционизират храненето и набавянето на протеини

| Редактор: Стоян Гогов 5 752

Лаборатория в Сеул, Южна Корея, инжектира зърна ориз с култивирани клетки говеждо, съобщи АФП, цитирана от БТА. Надеждата на учените е да революционизират храненето.

Начело на проучванията е професор Хонг Джин-ки, който смята, че неговият ориз "а ла месо" може да се превърне в екологично и етично средство за набавяне на протеини и решаване на проблемите с глада на земята и изхранването на астронавтите в космоса.

Ястието прилича на обикновена купичка ориз, но с розов цвят и аромат на масло, идващ от мазнините в клетките на мускула.

Култивираното месо е първият метод, позволяващ получаването на животински протеини без убиване на животно, каза пред АФП професор ХонгДжин-ки, който преподава в университета Йонсей в Сеул.

Компаниите по целия свят търсят начин за търговски алтернативи на месото, като месо от растителен произход и култивирано месо. Предизвикателство са и етичните въпроси, и проблемите на околната среда, предизвикани от индустриалното животновъдство.

Оризът е основен източник на протеини в азиатската кухня.

Първоначално обикновени зърна ориз се обработват с желатин от риба за слепване, а след това се инжектира с клетки от говеждо, култивирано преди 11 дни. Оризът има пропусклива структура.

Ориз "а ла месо" съдържа осем процента месо и седем процента мазнини повече от обикновения ориз, съобщават учените.

Южна Корея все още не е разрешила консумацията на култивирано месо, но научните изследвания в областта са приоритет за страната. Подобно месо се продава в Сингапур и САЩ. Италия забрани култивираното месо през миналата година с довода, че защитава собственото производство.

Според някои експерти култивираното месо повдига въпроси, главно по отношение на произхода на използваните животински клетки.

Култивираното месо дълго време е представяно като екологична технология заради малкото отделени газови емисии в сравнение с индустриалното традиционно отглеждане.

Според Хонг Джин-ки биотехнологиите могат да променят към по-добро храненето на хората. Например един възрастен човек, загубил мускулната си маса, би могъл да се храни с култивирано месо, произведено от мускули, без съдържание на мазнини, и така да подобри състоянието си. Кухнята на бъдещето, с помощта на изкуствения интелект, може да подпомогне човешкото здраве, казва още Хонг Джин-ки.

Разработват ориз с клетки от култивирано говеждо

Разработват ориз с клетки от култивирано говеждо

Лабораторните експерименти целят да революционизират храненето и набавянето на протеини

| Редактор : Стоян Гогов 5 752 Снимка: Yonsei University

Лаборатория в Сеул, Южна Корея, инжектира зърна ориз с култивирани клетки говеждо, съобщи АФП, цитирана от БТА. Надеждата на учените е да революционизират храненето.

Начело на проучванията е професор Хонг Джин-ки, който смята, че неговият ориз "а ла месо" може да се превърне в екологично и етично средство за набавяне на протеини и решаване на проблемите с глада на земята и изхранването на астронавтите в космоса.

Ястието прилича на обикновена купичка ориз, но с розов цвят и аромат на масло, идващ от мазнините в клетките на мускула.

Култивираното месо е първият метод, позволяващ получаването на животински протеини без убиване на животно, каза пред АФП професор ХонгДжин-ки, който преподава в университета Йонсей в Сеул.

Компаниите по целия свят търсят начин за търговски алтернативи на месото, като месо от растителен произход и култивирано месо. Предизвикателство са и етичните въпроси, и проблемите на околната среда, предизвикани от индустриалното животновъдство.

Оризът е основен източник на протеини в азиатската кухня.

Първоначално обикновени зърна ориз се обработват с желатин от риба за слепване, а след това се инжектира с клетки от говеждо, култивирано преди 11 дни. Оризът има пропусклива структура.

Ориз "а ла месо" съдържа осем процента месо и седем процента мазнини повече от обикновения ориз, съобщават учените.

Южна Корея все още не е разрешила консумацията на култивирано месо, но научните изследвания в областта са приоритет за страната. Подобно месо се продава в Сингапур и САЩ. Италия забрани култивираното месо през миналата година с довода, че защитава собственото производство.

Според някои експерти култивираното месо повдига въпроси, главно по отношение на произхода на използваните животински клетки.

Култивираното месо дълго време е представяно като екологична технология заради малкото отделени газови емисии в сравнение с индустриалното традиционно отглеждане.

Според Хонг Джин-ки биотехнологиите могат да променят към по-добро храненето на хората. Например един възрастен човек, загубил мускулната си маса, би могъл да се храни с култивирано месо, произведено от мускули, без съдържание на мазнини, и така да подобри състоянието си. Кухнята на бъдещето, с помощта на изкуствения интелект, може да подпомогне човешкото здраве, казва още Хонг Джин-ки.