Националната агенция за развитие на науката и технологиите на Тайланд представи робот, който може да унищожи вируси с помощта на ултравиолетова светлина, предаде ТАСС.

Джърм сейбър робот (Germ Sabre Robot) е разработен от Центъра за технологии с двойно предназначение съвместно с Института за биотехнологии и генно инженерство към университета Чулалонгкорн.

Устройството може да унищожи коронавирус с помощта на ултравиолетова светлина. Роботът може да се използва в заразена с бактерии среда, но хората трябва предварително да напуснат помещението, за да не пострадат от ултравиолетовото излъчване. Дължината на ултравиолетовите лъчи е 2520 нанометра, а това прави робота много ефикасен в обеззаразяването, защото може да унищожи ДНК на вируси, бактерии, гъбички и други микроби.

По думите на специалистите, роботът може да унищожи микроби по повърхността на уреди и медицински прибори, които трудно се дезинфекцират с вода и химически препарати. Стерилизацията отнема от 15 до 30 минути върху площ с радиус съответно от 1 до 2 метра.