Роботът Стан паркира автомобилите вместо вас на летище "Сент-Екзюпери" във френския град Лион. Новата изцяло автоматизирана система за паркиране е въведена за първи път в света на външен паркинг, съобщи Франс прес.

Тествани от юни миналата година, четиримата роботи за паркиране на коли вече са действащи на един от паркингите на лионското летище, предвиден за 500 автомобила, съобщи летищното ръководство, чийто оператор е компанията Венси (Vinci).

"Обмислили сме този експеримент така, че да бъде възможно най-приятен за потребителите", изтъкна пред журналисти Клеман Бусар, основател на парижката стартъп компания Стенли роботикс (Stanley Robotics), която вече изпробва подобна система на парижкото летище Роаси-Шарл-де-Гол.

Клиентите, които предварително са резервирали услугата в интернет, набират код на входа пред паркинга, оставят колата си и я заключват, като прибират ключовете у себе си.

Тогава от другата страна се появяват електрическите роботи, които приличат на електрокари, които могат да повдигат над три тона. Сензорите им правят оценка на обема и теглото на колата, повдигат колелетата от долната страна и паркират возилото, подчинявайки се на система за изкуствен интелект, оптимизираща паркирането, за да се ограничат излишните движения сред множеството паркирани коли, залепени една до друга.

"Днес има четири редици автомобили, но може да се стигне до 8 или 10, без никога да се наложи да се премести някоя кола, за да се изведе друга", обясни Бусар. По думите му тази система, позволяваща да се сведе до минимум човешката намеса, позволява да се спестят до 50 процента пространство, като се намалят лентите за движение.

Пътниците оставят колата си за четири минути и си я получават обратно за една минута, тъй като тя се изважда в един от боксовете на изхода още преди самите те да са стигнали до паркинга, изтъкна Танги Бертолюс, председател на управителния съвет на групата Летища на Лион (Aеroports de Lyon).

Той отбеляза, че това е световна премиера, която предстои да се приложи в друго от 46-те летища на Венси по света. Стенли роботикс вече е подписала договор с лондонското летище Гетуик.

Инвестицията в Лион е няколко милиона евро за три години.

Желаещите да ползват новата услуга трябва да платят 2 евро повече, отколкото за обикновения паркинг, независимо от продължителността на престоя.