Пилотиран руски космически кораб "Съюз МС-12" с трима човека на борда се отдели успешно от третата степен на ракетата носител "Съюз-ФГ" и започна автономен полет към Международната космическа станция (МКС). Това съобщи днес говорител на руската космическа агенция Роскосмос, цитиран от ТАСС.

Преди това ракетата носител бе изстреляна от космодрума "Байконур" в Казахстан. По план корабът ще направи четири обиколки на планетата за около шест часа и трябва да се скачи със станцията утре в 04,07 ч. московско време (03,07 ч. бълг. време).

На борда на кораба са руският космонавт Алексей Овчинин и астронавтите от НАСА Ник Хейг и Кристина Кох.

руският космонавт Алексей Овчинин и астронавтите от НАСА Ник Хейг и Кристина Кох

Снимка: АР/БТА

Снимка: АР/БТА

Програмата предвижда те да престоят на МКС 204 денонощия. През това време членовете на екипажа ще извършат серия от експерименти, включително медицински, биологични, физико-химични и други (планирани са общо 49 експеримента, от които 45 с участие на екипаж).

Снимка: АР/БТА

Вижте още снимки >>

Овчинин и Хейг трябваше да отидат на орбиталната станция на 11 октомври 2018 г. с кораба "Союз МС-10", но не успяха заради аварията с ракетата-носител "Союз-ФГ".

руският космонавт Алексей Овчинин

Снимка: АР/БТА

Екипажът беше спасен от добре функциониращата спасителна система на космическия кораб "Союз": капсулата с тях беше изстреляна от разпадащата се ракета и направи меко кацане в степта на Казахстан.