Основният антигерой във филма "Терминатор 2" бе роботът Т-1000. Той стана известен с възможността да се втечнява и да променя формата си. Т32 години след появата на филма учени от Китайският университет в Хонконг успяха да създадат машина със способностите на Т-1000.

Китайският робот може да преминава от твърда в течна форма и след това отново да възвръща оригиналния си вид. Машината е направена от метала галий, чиято температура на топене е едва 29,8 °C. В отливката са вградени малки магнитни частици. Чрез въздействие върху тях, роботът сменя агрегатното си състояние.

"Даването на възможност на роботите да превключват между течно и твърдо агрегатно състояние ги прави по-функционални", казва Ченгфен Пан, инженер от Китайския университет в Хонконг, който ръководи проучването.

Революционното в робота е, че той не разчита на топлинни пистолети, електрически токове или други външни източници на топлина, за да стане течен.

"Частиците правят материала отзивчив към променливо магнитно поле, така че можете чрез индукция да нагреете материала и да предизвикате фазовата промяна. Но магнитните частици също дават на роботите мобилност и способността да се движат в отговор на магнитното поле", допълва ученият.

Китайските учени провеждат демонстрация, вдъхновена от "Терминатор 2". В нея прототип преминава през решетки, като се разтопява. След това той възвръща оригиналния си вид. Екипът контролира дистанционно процеса чрез манипулации на магнитното поле.

Учените се надяват, че откритието може един ден да помогне в множество области, от медицина. Материалът на робота може например да улесни запояването и завинтването на части на труднодостъпни места.