НАСА отбеляза 20-ата годишнина от трагедията на совалката "Колумбия" с тържествени церемонии и възпоменателни служби в космическите центрове в САЩ по време на традиционното годишно отдаване на почит към загиналите астронавти в четвъртък, предаде АП, цитирана от БТА.

Вижте снимки на американската космическа совалка >> >> >>

Повече от 100 души се събраха под сивото небе в космическия център "Кенеди", за да почетат не само седемчленния екипаж на "Колумбия", но и останалите 18 астронавти, загинали при изпълнение на служебния си дълг. Двете катастрофи на совалките на НАСА отговарят за повече от половината имена, издълбани в черния гранит на мемориала "Космическо огледало", за останалите са виновни самолетни катастрофи.

Снимка: Getty Images

Трагедията

"Колумбия" е първият американски пилотиран космически кораб за многократно използване от типа космическа совалка. 28-ият й полет обаче се оказва фатален.

Екипажът включва 7 души - 45-годишния командир Рик Хъсбанд, летял в космоса през 1999 г., 41-годишния пилот Уилям Маккул, за когото това е първи полет в космоса, 46-годишния Дейвид Браун, който също не е летял в космоса, 41-годишната Калпана Чаула, летяла през 1997 г. със совалката "Колумбия", 43-годишния Майкъл Андерсън, летял през 1998 г. със совалката "Индевър", 41-годишната Лоръл Кларк, която не е летяла в космоса и първия астронавт на Израел - 48-годишния Илан Рамон.

Екипажът на фаталния полет на "Колумбия"

Снимка: Getty Images

В последния си полет "Колумбия" се отправя на 16 януари 2003 г. Стартът няколко пъти е отлаган, след като първоначално е бил планиран за август 2002 г. Открити са проблеми, свързани със системата за охлаждане на совалката. Въпреки това е преценено, че изстрелването ще се осъществи.

Парче пяна от резервоара за гориво се бе отделя и пробива лявото крило по време на излитането. Компрометиран е топлинния щит на совалката. Официално, агенцията не отчита повредата като опасна. Спекулира се, че НАСА още тогава разбира каква ще е съдбата на совалката.

Но дори и спекулациите да са верни, то НАСА не може да предприеме нищо за спасяването на екипажа.

Кадър от разпадането на совалката при кацане

Снимка: Getty Images

Совалката е нямало как да се скачи с МКС, на борда й е нямало оборудването необходимо за поправяне на щита, а единственото спасение би могло да дойде от друга совалка, която да прибере екипажа. Теоретично е съществувала възможност такова да бъде направено, ако "Колумбия" издържи цял един месец в орбита.

На околоземна орбита екипажът на "Колумбия" прекарва 16 денонощия.

На 1 февруари 2003 г., 16 минути преди планираното приземяване совалката се разрушава в плътните слоеве на атмосферата. Това става на височина около 63 км, когато совалката се движи с 20 000 км/ч. Всички намиращи се на борда астронавти загиват.