Най-мощната ракета на Русия, "Протон-М", успешно изстреля телекомуникационния сателит "Ямал-601" в орбита, съобщава Роскосмос. От космическата агенция допълват, че спътникът се превръща в най-способния комуникационен руски "представител" в орбита. Той ще излъчва в диапазона на свръхкъсите вълни над територията на почти цяла Европа и Азия. Освен за разпръсване на телевизионен сигнал, сателитът ще осигурява и сателитна високоскоростна интернет връзка.

"До края на годината планираме най-малко пет нови изстрелвания на ракетата-носител Протон-М с военен и търговски товар", каза Алексей Варачко, генерален директор на държавното предприятие произвеждащо ракетите - ГКНПЦ Хруничев.

Първата ракета "Протон" излита през 1965 година, а за един кратък момент съществува вероятността модификация на ракетата да се използва за пилотирания полет към Луната на СССР. Шансът е проигран, а заради вътрешно противоборство руснаците залагат на все още неготовата ракета "Н-1". За сметка на това "Протон" се превръща в работния кон на Роскосмос за мисии извън ниска околоземна орбита. "Протон" се използва за изграждането на космическата станция "Мир", както и на МКС.

Вижте как изглежда ракетата "Протон-М" >> >> >>

Днес модернизираната версия разполага с осъвременена електроника, но конфигурацията ѝ е почти непроменена. Първата степен използва 6 ракетни двигателя РД-275, които работят с токсичната комбинация от диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. Втората степен използва 3 двигателя РД-0210 и един РД-0211, отново горящи токсичното гориво, с което работи и третата степен имаща само един РД-0212 двигател.

В това си изстрелване руснаците са използвали "Бриз-М" като четвъртата степен. Тя се задвижва от ракетния двигател С5.98М, който изгаря същата високотоксична комбинация, каквато и останалите степени. Този агрегат се отличава с това, че тежи само 95 килограма, но осигурява значителна мощ.

От Роскосмос се хвалят, че успешните пускове на "Протон" са над 90%. Сложното съхранение на горивото обаче правят стартовете по-скъпи.

До скоро един старт на "Протон-М" струваше около 112 милиона долара. Роскосмос обаче предложи "промоционални цени" на своите цивилни клиенти, давайки близо 50% отстъпка. Така едно изстрелване струва между 60 и 70 милиона долара. Роскосмос компресира от разходи в Центъра за експлоатация на наземна космическа инфраструктура и се отказва от значителна част от своята печалба.

Целта е поточната линия на ракетата да бъде запазена, а тя да се превърне в конкурент на Falcon-9 на SpaceX.

На ниска околоземна орбита "Протон-М" може да изведе 22 000 килограма, а на геостационарна орбита - 6 300 кг. С тези си способности "Протон-М" се оказва значително по-мощна от ракетите "Союз". Ракетата "Ангара-5" би имала малко по-добри характеристики от "Протон-М", но нейното серийно производство не е стартирало и тя все още е във фаза на разработки, така последната все още запазва титлата си "най-мощната ракета на Русия".

Около "Протон" има и два други любопитни факта, на чертожната дъска ракетата се ражда изцяло с военно предназначение - да изстреля свръхтежка водородна бомба с мощност от 100 мегатона към Америка, но в последствие СССР се отказва от направата на такова оръжие. Макар и първият полет да е през 1965 година, Русия планира да ползва "Протон" поне до 2025 година.

"Протон-М" е сериозен мужик", заяви по повод успешното изстрелване шефът на Роскосмос Дмитрий Рогозин.