Русия изведе успешно от космодрума в Байконур космически телескоп, създаден съвместно с Германия. "Роскосмос" публикува видео от старта, осъществен от най-мощната руска ракета - "Протон-М".

Вижте как изглежда ракетата "Протон-М" >> >> >>

Първата ракета "Протон" излита през 1965 година, а за един кратък момент съществува вероятността модификация на ракетата да се използва за пилотирания полет към Луната на СССР.

Днес модернизираната версия разполага с осъвременена електроника, но конфигурацията ѝ е почти непроменена. Първата степен използва 6 ракетни двигателя РД-275, които работят с токсичната комбинация от диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. Втората степен използва 3 двигателя РД-0210 и един РД-0211, отново горящи токсичното гориво, с което работи и третата степен имаща само един РД-0212 двигател.

В това си изстрелване руснаците са използвали "Бриз-М" като четвъртата степен. Тя се задвижва от ракетния двигател С5.98М, който изгаря същата високотоксична комбинация, каквато и останалите степени. Този агрегат се отличава с това, че тежи само 95 килограма, но осигурява значителна мощ.

"Спектр-РГ" е космическа обсерватория, предназначена да замени "Спектр-Р", известен като "руския Хъбъл". "Спектр-Р" бе изстрелян през 2011 година, а целта му бе да наблюдава и открива черни дупки, неутронни звезди и магнетари. Сателитът обаче бе загубен в началото на тази година. Спекулираше се, че причината е сблъсък с космически микро-отпадъци.

Новият "Спектр-РГ" отново ще изследва източниците на силно магнитно поле, но ще работи и по създаването на карта от ново поколение, споделят от Роскосмос.

Макар и първият полет да е през 1965 година, Русия планира да ползва "Протон" поне до 2025 година.