Ракета-носител "Ангара" ще може да замени "Протон" не по-рано от 2024 година, заяви пред журналисти председателят на научно-техническия съвет на държавната корпорация "Ростех" Юрий Коптев, цитиран от ТАСС. Той се изказа в рамките на конференцията "Нови технологии, материали и оборудване на руския авиокосмически отрасъл" в Казан.

"Решението днес е да се ориентираме към поява на вече функциониращите ракети "Ангара" към 2024 г., а след това използването на "Протон" да бъде преустановено", поясни Коптев.

Вижте как изглеждат "Ангара" и "Протон" >> >> >>

Той отбеляза, че използването на ракета-носител "Ангара" е свързано с екологични изисквания. По думите му що се отнася до екологичните изисквания, забележки относно "Протон" били направени от колеги от Казахстан, където се намира космодрумът Байконур.

"Ангара" е семейство руски ракети-носители от различни класове, от леки до тежки, което е създадено, за да бъдат заменени ракетите "Протон-М" и "Рокот". За разлика от тях, ракетите "Ангара" използват екологично чисти съставки на горивото - течен кислород и керосин, като евентуално може да има версия, работеща с течен водород и кислород.

Досега са извършени само две изстрелвания на "Ангара" от космодрума Плесецк - през юли 2014 г. стартира леката "Ангара-1.2ПП ", а през декември същата година - тежката "Ангара-А5".

Първата ракета "Протон" излита през 1965 година, а за един кратък момент съществува вероятността модификация на ракетата да се използва за пилотирания полет към Луната на СССР.

Моментът е проигран и заради вътрешно противоборство руснаците залагат на все още неготовата ракета Н-1. За сметка на това "Протон" се превръща в работния кон на "Роскосмос" за мисии извън ниската околоземна орбита. Освен това Протон се използва за изграждането на космическата станция Мир, както и на МКС. Днес модернизираната версия разполага с осъвременена електроника, но конфигурацията й е почти непроменена. Първата степен използва 6 ракетни двигателя RD-275, които работят с токсичната комбинация от диазотен тетраоксид и асиметричен диметилхидразин. Втората степен използва 3 двигателя RD-0210 и един RD-0211, отново горящи токсичното гориво, с което работи и третата степен имаща само един RD-0212 двигател. Едва четвъртата степен разчита на RD-58M, който изгаря комбинацията от течен кислород и керосин.

Успешните пускове на "Протон" са над 90%, но сложното съхранение на горивото правят пусковете по-скъпи. Едно изстрелване струва 112 милиона долара.

Според някои един пуск на Ангара А5 ще бъде с поне 30% по-евтин от този на "Протон-М". Други обаче твърдят, че цената ще бъде между 95 и 105 милиона долара.

На ниска околоземна орбита "Протон-М" може да изведе 22 000 килограма, а на геостационарна орбита - 6 300 кг.

Ангара А5 ще може да извежда на ниска околоземна орбита 24 500 килограма, а на геостационарна - 7500 кг.

Около "Протон" има и два други любопитни факта, на чертожната дъска ракетата се ражда изцяло с военно предназначение - да изстреля свръхтежка водородна бомба с капацитет от 100 мегатона към Америка, но в последствие СССР се отказва от направата на такова оръжие. Макар и първият полет да е през 1965 година, Русия заявява, че Протон е една от най-надеждните и добри ракети в света и ако не са били изискванията за екологичност, то тя е можела да лети още дълго време.

Вижте как изглеждат ракетите, с които разполага Русия >> >> >>

Вижте как изглеждат ракетите, с които разполага САЩ >> >> >>