Руското министерство на отбраната публикува видео, в което показва една от най-важните си и секретни бази. Става дума за контролния център "Серпухов-15" в Калужска област, на около 150 километра югозападно от Москва. Базата разполага с множество радари и служи за ранно предупреждение от балистични ракети.

Видеото е публикувано онлайн 50-годишнината от създаването на центъра.

Организацията, която експлоатира тези системи, обикновено наричана с руския си акроним СПРН, отбеляза случая в подходящ стил. Кадрите показват, че той дори симулира входяща атака на междуконтинентална балистична ракета (МБР) от Съединените щати.

Именно СПРН би известил Москва за възможна ядрена атака и би дал възможност за евакуация на редица големи градове, както и на президента и правителството на страната.

Интересно е да се отбележи, че "Серпухов-15" е бил в центъра на инцидент през 1983 г., който почти е довел до Третата световна война. На 26 септември същата година сериозна неизправност в електрониката води до погрешно предупреждение за ядрена атака, извършена от САЩ. На подполковник Станислав Петров, дежурен по това време, се приписва бързата и точна реакция по опровергаване на данните и предотвратяване на потенциален ядрен конфликт.

Много години по-късно, след падането на Съветския съюз, при друг инцидент избухва пожар в "Серпухов-15". На 10 май 2001 г. огънят унищожава една от сградите и кабелите в контролната станция, което води до загуба на комуникация с всичките четири спътника в орбита. Ситуацията е показателна за състоянието, в което се намира Русия по това време, а връзката със сателитите е възстановена едва няколко месеца по-късно.

Руското министерство на отбраната съобщи, че системите за предупреждение за ракетни атаки на страната са открили над 90 изстрелвания на чужди и местни балистични ракети и космически ракети през миналата година. Откакто е въведена СПРН, системата е открила над 2000 изстрелвания на чужди и местни балистични ракети и приблизително 1000 изстрелвания на космически ракети.