Изследователски център "Келдиш", съобщи, че стартира разработката на космическият атомен влекач "Зевс" с енергодвигателна установка от мегаватов клас, предава Russia Beyond.

"Зевс", е проектиран да генерира достатъчно мощност за транспортиране на тежки товари през дълбокия космос. По същество това е мобилна атомна електроцентрала, осигуряваща достатъчно енергия за двигателя. Това от своя страна гарантира бързото движение в рамките на Слънчевата система.

В момента космическите кораби разчитат на слънчева енергия или гравитация на други планети за ускоряване. Това обаче забавя с години пътуването в дълбокия космос.

През октомври 2020 г. член-кореспондентът на Руската академия за космонавтика "Циолковски" Андрей Ионин заяви, че Русия може да настигне САЩ по лунната програма, ако създаде ядрен влекач.

По-рано изпълнителният директор на "Роскосмос" за перспективни програми и наука Александър Блошенко заяви, "Роскосмос" планира да подпише договор, включващ разработването на атомния космически влекач "Нуклон", който през 2030 г. ще бъде изстрелян към един от спътниците на Юпитер.

Мнозина обаче гледат със скептицизъм на плановете на Москва. За пример дават неуспешната разработка на свръх-тежка ракета за полет до луната, забавянето на космическия кораб "Федерация" и десетилетните проблеми с космическия модул "Наука" за МКС. Русия не е изстрелвала мисия в дълбокия космос от 2011 година.

Въпреки това в страната има добри ядрени специалисти. Москва вече разполага с бойна ракета, имаща ядрен двигател. Така направата на ядрен космически влекач може би ще бъде по-лесно за Русия от конструирането на свръх-тежка ракета.