Коментари - Русия прави ядрен космически влекач | IT.dir.bg

17-11-2017 20-11-2018

Коментари

Там където е МАТУШКА никой друг не може да иде. Те са в един техен си измислен свят, на ракети, войни, танкове, подводници в който всички ги нападат, те се отбраняват като Матросов на амбразурата като в същото време пазят свещения Граал, християнството, славянството, борят се като Св. Георги с прогнилия Запад, освобождават всички прогресивни народи и са винаги първи, без значение в какво. Дребни факти като това, че нямат пътища, ток и вода в много от селата им, че даже и внякой по-малки градове не може да ги отклони от правия и единствено верен път завещан им от Ленин, Сталин и в няши дни от полубожеството, да не кажа пълното Божество - Вова. Венсеремос другари, ще победим (макар, че напоследък гледам и кубинците кривнали по лошия път и искат YouTube и хамбургери).

Хахахахахаха! Защо не изстрелят дизеловият Кузя, да запълни осоновата дупка с пушек! Те кирливците още се пънат с рамето отпреди 50г, ама “ядрен влекач” правели :))))

Няма лошо нека се пробват! То без дори да се пробват няма как да стане. Нали така!

Ядрен двигател звучи гордо... Но освен да произведе топлина, как ще я превърне в постъпателна енергия?

ядрения двигател действа на същия реактивен принцип на който действат двигателите които в момента ползваме. С други думи изхвърляме неща зад себе си и се движим напред. В случая с ядрения двигател, в реактора си организираме някакъв ядрен разпад, отпадъка от него - всевъзможни атоми/йони пускаме насочени с дюза в посока обратна на посоката на желаното движение. Да, както споменаваш, като страничен ефект такъв космически кораб получава практически неизчерпаеми топлина и ток. идеята за такива двигатели никак не е нова и се коментира в различни вариации от 80те на миналия век. не разбирам защо се отнасяш скептично към нея. може би защото Роскосмос я предлага? е ако е така ето ти статия от сайта на НАСА точно на тази тема от тази година. https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/nuclear-propulsion-could-help-get-humans-to-mars-faster НАСА има действащи прототипи, които са тествани на земята. Не съм сигурен дали са тествали и в космоса. С други думи с днешното технологично развитие Идеята си е напълно изпълнима и реалистична. Колко удачна ще се окаже, времето ще покаже.

А да сте чували,че всеки ядрен реактор трябва и да се охлажда за да има постоянна температура?Сигурно ще вземат вода от някой плаващ океан?

а да си чувал, че в космоса е студено? да бъдем точни около -270 по Целзий. в космоса за екология няма нужда да ти пука. можеш винаги да го отвориш люк към космоса и да охладиш реактора. дори напротив, трябва много да внимаваш съвсем да не го загасиш, че мъртъв ядрен реактор няма повторно палене. Не му бери грижа, Ядрени реактори има в космоса, от много десетилетия насам, че и на Марс отскоро. Никой от тях не разчита на вода от океан за охлаждане.

"Москва вече разполага с бойна ракета, имаща ядрен двигател." Само дето още тази ракета не може да лети...

Тя ракетата даже още не подозира, че “Моска разполага с нея” :)))) Тия статии са от рубриката “Дневната порция просо за руските кокошкари и олигфрени” :)))

хем с атомен реактор, хем фрашкано със слънчеви панели. диди им разбери идеята.

Това са радиатори, защото топлината е един от основните проблеми с тази технология. Това е вид електрически йонен двигател, но вместо от слънчеви панели, се захранва от ядрен реактор. Това удължава живота и подобрява тягата, но си остава доста по-слаб като тяга от обикновените химически ракетени двигатели, които са доста неефективни, но с много голяма тяга. Подобна ядрена система е удобна за научни мисии до външните планети, заради възможността си дълго време да създава ускорение и захранва с електричество. Друг тип ядрен ракетен двигател е термалният, който работи по подобие на обикновените химически, но не чрез горене, а с нагряване на водород от ядрения реактор. Обикновено са 3-4 пъти по ефективни от химическите и със значителна тяга, което ги прави удобни за пращане на хора и товари до далечния космос. СССР и САЩ са разработвали такива и са били близо до внедряването им, но всичко приключва със затихването на космическата надпревара през 70те. Преди няколко години конгреса поиска от НАСА да възобнови (за пореден път) работата по такъв двигател и дори вчера се разбра, че проектът продължава да бъде финасиран и в закона за бюджета на НАСА за 2022. Официалното обяснение е, че тази технология им е необходима за съперничеството с Китай в дълбокия космос.

Ха ха ха... Кажи сега как се охлажда радиатор във вакуум. Много интетесно да ни научиш това. И тоя счипи тъпомера.

Първоначално щях да кажа същото като точките, че няма тяло на което да предаде топлината. Но от друга страна се твърди, че Земята едновременно приема енергия от Слънцето, но така и отдава. А и самото Слънце грее с излъчваните фотони. А фотоните се държали хем като енергия, хем като частици. Не знам какви физически закони действат.

Ами по същия начин, по който работят радиаторите на космическата станция - чрез излъчване на електромагнити вълни и по-точно на инфрачервена светлина. И слава Богу, че това е възможно, иначе енергията на Слънцето нямаше да достига до нас! А пък как се засили с рогата напред, за да се направиш на умник. И за момент не ти хрумна да провериш как стои въпросът, нали?

сега момченце отвори си физиката и виж законите. Това с ПРЕОБРАЗУВАНЕТО на инфрачервена светлина (което се опитваш да кажеш) е тоооооооооооооооооооолкова бавно, че по-скоро ще се нагрее като е огряван от слънцето в 90% от времето отколкото ще се охлади. За това и на МКС има вътрешна охладителна система.

Не знам защо още спорим. Това са радиатори, а не слънчеви панели. Същите, каквито има МКС като част от охладителната й система. Ето илюстрация на влекача, където са обозначени ясно: http://www.russianspaceweb.com/tem.html Както казах, топлината е голям проблем при този вид ядрени ракетни двигатели и обикновено се говори за мощност от порядъка на стотици киловати или няколко мегавата най-много.

точно така. огромен проблем. Не е МКС и температури от 30-40 градуса. Става дума за АТОМЕН РЕАКТОР и ОХЛАЖДАНЕ чрез ИНФРАЧЕРВЕНИ ЛЪЧИ. Във вакуум има само един начин за топлообмен - излъчване на радиация и поглъщане на радиация. Друго няма. Сега си представи 10-20 MW (щото толкова искат да бъде). Само си ги представи. За МКС ще ти кажа че хаби по 80 киловата и може да продуцира до 125 киловата без топлинни производства. Всичко е много хубаво на чертежи и ЩЕ-та. Ама един модул НАУКА вдигат вече над 10 години, а той е кенеф, спалня, отделение за склад и стая за "експерименти".

Абе, точкаджия, ти верно ли спориш, че във вакуум няма как да се отдава топлина, и че топлообменник (радиатор) върху система, в която е належащо да се поддържа под определена температура, е безсмислен, ако тази система е разположена в открития космос?

абе въпросителничката. Знаеш ли въобще нещо за топлообмен и как се осъществява?

Колкото по-затъват, толкова по-мегаломански проекти предлагат.

Това ще стане толкова - колкото и САЩ са стъпвали някога на Луната. Приблизително еднакви шансове да се случат и двете - някога в далечното бъдеще.

Браво бе! Ти търпиш развитие!

ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей.

Абе Перко, виж статистиката за годината до момента https://www.rocketlaunch.live/stats пРосия е на опашката!

Бах мааааму! Русия ЩЕ настига американците! Алооу! ДИР-а! Как ще ги настига като Русия е със светлинни години пред говедарите! Вие ще разболеете цялото русофилско паплач по нашите земи БЕ!

Ще

ХА

Би било прекрасно някой да направи нещо такова, но тия "журналисти" дето ги съчиняват тия оди дали някога ще научат разликата между "прави" и "мечтае за" .... едва ли. Инак мечтата е добра и си заслужава да се хвърли усилие в нея.

Разработването на подобна ядрена двигателна установка не е проблем за руската промишленост. В ядрените технологии руснаците са номер едно! Вече имат плаващи ядрени централи, ядрени енергетични установки на плавателни съдове и миниатюрни такива за крилати ракети. Въпросът не е дали ще могат да го направят, а ще имат ли практическа полза след това? Ако е само за имидж, не си заслужава има по-належащи за решаване проблеми. А и в условията на глобална криза отделянето на финансов ресурс за реализиране на подобни разработки не е оправдано.

по-добре по-малко да си играят руснаците с кибрита че още хора мрат от Чернобил причинил рак на милиони хора.

Глупав аргумент! По тази логика американците трябва да спрат да пращат пилутируеми апарати в Космоса... Япония трябва да затвори всичките си ядрени реактори. Англичаните трябва да спрат да добиват нефт от нефтени платформи И т.н. и т.н. От която още се излива в радиация в океана и за която нищо не предприеха??? Или това не се е случвало?

ПилУтируемите полети не са ги почнали още :)

ХАахаххах. Не, руснаците нямат никакви проблеми ама някъде в бъдещето.

В ядрената енергетика руснаците са толкова напред, че станалите им трябват десетилетия да ги настигнат. И това без преувеличение....

'В ядрената енергетика руснаците са толкова напред' щото 'продават' атомни централи на корумпирани режими като южноафриканския и турския с.. РУСКИ пари. Я назови поне един руски ядрен олигарх ако можеш ;)

До "Хахаха" : Нещо не си ме разбрал. Говоря в технологично отношение, а не за пазарен дял. Разграничи двете неща. Можеш да произвеждаш технологично по-слаб продукт, но да имаш по-голям пазарен дял, както и обратното също важи. Говоря за самата технология, а не кой на кого и какво е продал или ще продаде.

колко тона брикети на 100 км?

Кви брикети те гонят, бе? Ракетата ще бъде товарна, т.е. ще е теглят бурлаци облечени в скафандри! Ей, ухнем!

Хайде разредете тези рубрики "Русия ще..." ... Все още чакаме: - Лунната база - Новата космическа станция - Новия космодрум в Пиздецк-на-Амур Какво стана с робото Фьодор? Какво стана с електрическата кола на Калашников? Какво стана с новия процесор Елбрус ?

А вие защо биете негрите?

Разглеждат се неща, като и в САЩ. Много ЩЕ-та станаха настояЩЕ. Но залагат главно на ядрената си програма и заразяха космическата, освен при поръчки - ако някой плати.

Какво мислите, че стана с новия процесор Елбрус ? Ами произвеждат се дънни платки с него и персонални компютри, сертифицирани за службите и държавната администрация. Разработват се системи за управление на новите подводници и самолети. Или мислите, че С–500, Су-57, Армата са с Интел и Уиндоус ?

Много е наивно да смяташ че С–500, Су-57 и Армата ползват процесори. За всичките тези машини се използват микроконтролери, които могат да вършат малко неща, но винаги ги изпълняват в "реално време".

ЩЕ ЩЕ ЩЕ ... аре като направят нещо, тогава ще е новина. Иначе ДИРника да пише, че и аз планирам до 2030 г. да осъществя пилотиран полет до спътниците на Юпитер, като за целта ще построя у гаража звезден разрушител с двигател на ракия

_stankow

Те си правят, ама никой не го пише. Как да стане новина ?

- доматите за ракията!

Дръж се, Македонийо!

Този път само макетче от пластмаса, без анимация от Москфилмь! Слабо, дрОгаре! Слабо!

Може, планира...... стига толкоз....

Това сценарии за фантастичен филм ли е?

ще стартира..ха.ха ще ..ще атомен ама на въглища..ха.ха

"Москва има амбициозни планове да настигне САЩ".Ще стане ако САЩ бързо побягнат назад.Гогов,по-добре пиши за секса в Русия,стига с тези измишльотини,рускините са хубави жени.

Аман от фантасмагориите на "Путинмультфильм"!

Дир.ру, стига с това подмазване към руснаците.... Нито сме им република, нито ни интересуват фалшивите им "ЩЕ" съобщения...

А така давайййй