17-11-2017 20-11-2018

Коментари

А така давайййй

Дир.ру, стига с това подмазване към руснаците.... Нито сме им република, нито ни интересуват фалшивите им "ЩЕ" съобщения...

Аман от фантасмагориите на "Путинмультфильм"!

"Москва има амбициозни планове да настигне САЩ".Ще стане ако САЩ бързо побягнат назад.Гогов,по-добре пиши за секса в Русия,стига с тези измишльотини,рускините са хубави жени.

ще стартира..ха.ха ще ..ще атомен ама на въглища..ха.ха

Това сценарии за фантастичен филм ли е?

Може, планира...... стига толкоз....

Този път само макетче от пластмаса, без анимация от Москфилмь! Слабо, дрОгаре! Слабо!

Дръж се, Македонийо!

ЩЕ ЩЕ ЩЕ ... аре като направят нещо, тогава ще е новина. Иначе ДИРника да пише, че и аз планирам до 2030 г. да осъществя пилотиран полет до спътниците на Юпитер, като за целта ще построя у гаража звезден разрушител с двигател на ракия

Хайде разредете тези рубрики "Русия ще..." ... Все още чакаме: - Лунната база - Новата космическа станция - Новия космодрум в Пиздецк-на-Амур Какво стана с робото Фьодор? Какво стана с електрическата кола на Калашников? Какво стана с новия процесор Елбрус ?

колко тона брикети на 100 км?

А вие защо биете негрите?

Разработването на подобна ядрена двигателна установка не е проблем за руската промишленост. В ядрените технологии руснаците са номер едно! Вече имат плаващи ядрени централи, ядрени енергетични установки на плавателни съдове и миниатюрни такива за крилати ракети. Въпросът не е дали ще могат да го направят, а ще имат ли практическа полза след това? Ако е само за имидж, не си заслужава има по-належащи за решаване проблеми. А и в условията на глобална криза отделянето на финансов ресурс за реализиране на подобни разработки не е оправдано.

Би било прекрасно някой да направи нещо такова, но тия "журналисти" дето ги съчиняват тия оди дали някога ще научат разликата между "прави" и "мечтае за" .... едва ли. Инак мечтата е добра и си заслужава да се хвърли усилие в нея.

Разглеждат се неща, като и в САЩ. Много ЩЕ-та станаха настояЩЕ. Но залагат главно на ядрената си програма и заразяха космическата, освен при поръчки - ако някой плати.

по-добре по-малко да си играят руснаците с кибрита че още хора мрат от Чернобил причинил рак на милиони хора.

ХА

Глупав аргумент! По тази логика американците трябва да спрат да пращат пилутируеми апарати в Космоса... Япония трябва да затвори всичките си ядрени реактори. Англичаните трябва да спрат да добиват нефт от нефтени платформи И т.н. и т.н. От която още се излива в радиация в океана и за която нищо не предприеха??? Или това не се е случвало?

Какво мислите, че стана с новия процесор Елбрус ? Ами произвеждат се дънни платки с него и персонални компютри, сертифицирани за службите и държавната администрация. Разработват се системи за управление на новите подводници и самолети. Или мислите, че С–500, Су-57, Армата са с Интел и Уиндоус ?

_stankow

Те си правят, ама никой не го пише. Как да стане новина ?

Много е наивно да смяташ че С–500, Су-57 и Армата ползват процесори. За всичките тези машини се използват микроконтролери, които могат да вършат малко неща, но винаги ги изпълняват в "реално време".

- доматите за ракията!

Кви брикети те гонят, бе? Ракетата ще бъде товарна, т.е. ще е теглят бурлаци облечени в скафандри! Ей, ухнем!

Ще

ХАахаххах. Не, руснаците нямат никакви проблеми ама някъде в бъдещето.

В ядрената енергетика руснаците са толкова напред, че станалите им трябват десетилетия да ги настигнат. И това без преувеличение....

'В ядрената енергетика руснаците са толкова напред' щото 'продават' атомни централи на корумпирани режими като южноафриканския и турския с.. РУСКИ пари. Я назови поне един руски ядрен олигарх ако можеш ;)

Бах мааааму! Русия ЩЕ настига американците! Алооу! ДИР-а! Как ще ги настига като Русия е със светлинни години пред говедарите! Вие ще разболеете цялото русофилско паплач по нашите земи БЕ!

Това ще стане толкова - колкото и САЩ са стъпвали някога на Луната. Приблизително еднакви шансове да се случат и двете - някога в далечното бъдеще.

Браво бе! Ти търпиш развитие!

До "Хахаха" : Нещо не си ме разбрал. Говоря в технологично отношение, а не за пазарен дял. Разграничи двете неща. Можеш да произвеждаш технологично по-слаб продукт, но да имаш по-голям пазарен дял, както и обратното също важи. Говоря за самата технология, а не кой на кого и какво е продал или ще продаде.

Колкото по-затъват, толкова по-мегаломански проекти предлагат.

хем с атомен реактор, хем фрашкано със слънчеви панели. диди им разбери идеята.

ненаврякал се щатен врякалник не се наврещя ей.

"Москва вече разполага с бойна ракета, имаща ядрен двигател." Само дето още тази ракета не може да лети...

Това са радиатори, защото топлината е един от основните проблеми с тази технология. Това е вид електрически йонен двигател, но вместо от слънчеви панели, се захранва от ядрен реактор. Това удължава живота и подобрява тягата, но си остава доста по-слаб като тяга от обикновените химически ракетени двигатели, които са доста неефективни, но с много голяма тяга. Подобна ядрена система е удобна за научни мисии до външните планети, заради възможността си дълго време да създава ускорение и захранва с електричество. Друг тип ядрен ракетен двигател е термалният, който работи по подобие на обикновените химически, но не чрез горене, а с нагряване на водород от ядрения реактор. Обикновено са 3-4 пъти по ефективни от химическите и със значителна тяга, което ги прави удобни за пращане на хора и товари до далечния космос. СССР и САЩ са разработвали такива и са били близо до внедряването им, но всичко приключва със затихването на космическата надпревара през 70те. Преди няколко години конгреса поиска от НАСА да възобнови (за пореден път) работата по такъв двигател и дори вчера се разбра, че проектът продължава да бъде финасиран и в закона за бюджета на НАСА за 2022. Официалното обяснение е, че тази технология им е необходима за съперничеството с Китай в дълбокия космос.

Ха ха ха... Кажи сега как се охлажда радиатор във вакуум. Много интетесно да ни научиш това. И тоя счипи тъпомера.

Първоначално щях да кажа същото като точките, че няма тяло на което да предаде топлината. Но от друга страна се твърди, че Земята едновременно приема енергия от Слънцето, но така и отдава. А и самото Слънце грее с излъчваните фотони. А фотоните се държали хем като енергия, хем като частици. Не знам какви физически закони действат.

Ядрен двигател звучи гордо... Но освен да произведе топлина, как ще я превърне в постъпателна енергия?

Ами по същия начин, по който работят радиаторите на космическата станция - чрез излъчване на електромагнити вълни и по-точно на инфрачервена светлина. И слава Богу, че това е възможно, иначе енергията на Слънцето нямаше да достига до нас! А пък как се засили с рогата напред, за да се направиш на умник. И за момент не ти хрумна да провериш как стои въпросът, нали?

Хахахахахаха! Защо не изстрелят дизеловият Кузя, да запълни осоновата дупка с пушек! Те кирливците още се пънат с рамето отпреди 50г, ама “ядрен влекач” правели :))))

Тя ракетата даже още не подозира, че “Моска разполага с нея” :)))) Тия статии са от рубриката “Дневната порция просо за руските кокошкари и олигфрени” :)))

Абе Перко, виж статистиката за годината до момента https://www.rocketlaunch.live/stats пРосия е на опашката!

ПилУтируемите полети не са ги почнали още :)

сега момченце отвори си физиката и виж законите. Това с ПРЕОБРАЗУВАНЕТО на инфрачервена светлина (което се опитваш да кажеш) е тоооооооооооооооооооолкова бавно, че по-скоро ще се нагрее като е огряван от слънцето в 90% от времето отколкото ще се охлади. За това и на МКС има вътрешна охладителна система.

Не знам защо още спорим. Това са радиатори, а не слънчеви панели. Същите, каквито има МКС като част от охладителната й система. Ето илюстрация на влекача, където са обозначени ясно: http://www.russianspaceweb.com/tem.html Както казах, топлината е голям проблем при този вид ядрени ракетни двигатели и обикновено се говори за мощност от порядъка на стотици киловати или няколко мегавата най-много.

точно така. огромен проблем. Не е МКС и температури от 30-40 градуса. Става дума за АТОМЕН РЕАКТОР и ОХЛАЖДАНЕ чрез ИНФРАЧЕРВЕНИ ЛЪЧИ. Във вакуум има само един начин за топлообмен - излъчване на радиация и поглъщане на радиация. Друго няма. Сега си представи 10-20 MW (щото толкова искат да бъде). Само си ги представи. За МКС ще ти кажа че хаби по 80 киловата и може да продуцира до 125 киловата без топлинни производства. Всичко е много хубаво на чертежи и ЩЕ-та. Ама един модул НАУКА вдигат вече над 10 години, а той е кенеф, спалня, отделение за склад и стая за "експерименти".

ядрения двигател действа на същия реактивен принцип на който действат двигателите които в момента ползваме. С други думи изхвърляме неща зад себе си и се движим напред. В случая с ядрения двигател, в реактора си организираме някакъв ядрен разпад, отпадъка от него - всевъзможни атоми/йони пускаме насочени с дюза в посока обратна на посоката на желаното движение. Да, както споменаваш, като страничен ефект такъв космически кораб получава практически неизчерпаеми топлина и ток. идеята за такива двигатели никак не е нова и се коментира в различни вариации от 80те на миналия век. не разбирам защо се отнасяш скептично към нея. може би защото Роскосмос я предлага? е ако е така ето ти статия от сайта на НАСА точно на тази тема от тази година. https://www.nasa.gov/directorates/spacetech/nuclear-propulsion-could-help-get-humans-to-mars-faster НАСА има действащи прототипи, които са тествани на земята. Не съм сигурен дали са тествали и в космоса. С други думи с днешното технологично развитие Идеята си е напълно изпълнима и реалистична. Колко удачна ще се окаже, времето ще покаже.

Абе, точкаджия, ти верно ли спориш, че във вакуум няма как да се отдава топлина, и че топлообменник (радиатор) върху система, в която е належащо да се поддържа под определена температура, е безсмислен, ако тази система е разположена в открития космос?