Криловският научен център разработи проект за лек самолетоносач, който може да представлява интерес и за руския Военноморски флот. Това съобщи за ТАСС представител на компанията. Концепцията за самолетоносача беше представена на щанда на центъра в рамките на военнотехническия форум "Армия-2018", предава Russia Beyond.

"Това е инициативна разработка за износ, но предвиждаме интерес включително и от държавни поръчители", каза събеседникът на агенцията.

Вижте как изглежда руският лек самолетоносач >> >> >>

По негови думи новият проект ще струва почти два пъти по-малко от предишната концепция за тежък самолетоносач "Щорм".

Русия прави най-големият самолетоносач в света >> >> >>

Въпреки това количеството и типа самолети на него ще бъдат същите. Кораб от такъв клас може да бъде построен в "Севмаш", в керченския завод "Залив" или в Балтийския завод.

В случай на постъпване на технически задания от поръчителя, за разработката на документите от Невския ПКБ ще са необходими около две години, отбеляза представителят на Клиловския център, като добави, че за самото производство след това ще са необходими около 6-7 години.

От допълнителните материали следва, че новият самолетоносач ще има водоизместимост от 44 хил. тона и ще може да носи до 46 летателни апарата. Енергийната установка на кораба ще бъде газотурбинна.

Международния военнотехнически форум "Армия-2018" тази година се провежда в подмосковския град Кубинка между 21 и 26 август.