Корабът е наречен "Щорм" и по план трябва да влезе в строя на военноморския флот на РФ до 2030 година. Експертите смятат, че той евентуално ще бъде дислоциран в базата в Североморск (1880 км северно от Москва), пише в. Руски Дневник.

Новият самолетоносач ще замени морално остарелият "Адмирал Кузнецов", който стана известен с "димящите" си снимки по време на пътуването си към Сирия. Освен това на палубата на "Адмирал Кузнецов" се събират до 30 самолета, докато при американските самолетоносачи бройката достига до 90.

Вижте "димящия" самолетоносач "Адмирал Кузнецов" >> >> >>Новият руски самолетоносач "Щорм" ще може да превозва 100 самолета и 4000 военнослужещи, а по параметри ще прилича на американския суперсамолетоносач "Джералд Форд", смята професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Както и при "американеца", по проект "Щорм" е с напълно чиста палуба, тя не е защитена от ракетно-артилерийски системи, както например е при съветско-руския самолетоносач "Адмирал Кузнецов".

"Това ще бъде плаващо летище, съпровождано от цяла ескадра кораби, които ще го пазят", споделя Козюлин.

Площта на пистата за излитане ще бъде от порядъка на 14 кв. км – три футболни игрища. Ще има четири полоса с различна дължина за ускоряване на самолетите, а ще бъде инсталирана и смесена система за изстрелване – трамплинна и трамплинно-катапултна.

Вижте как ще изглежда самолетоносачът "Щорм" >> >> >>Друга основна разлика с "Адмирал Кузнецов" е задвижването. Самолетоносачът "Щорм" няма да е дизелов, а атомен. Максималната скорост ще е 55 км/ч.

Палубната авиация на "Щорм" ще се състои основно от изтребители МиГ-29К и морска версия на самолета пето поколение ПАК ФА, смята Козюлин. И ако в първия случай морската авиация вече е въоръжена с палубни изтребители от фамилията МиГ, които дори бяха проверени в Сирия, то машината от ново поколение ПАК ФА все още се разработва. И нейният корабен вариант засега е само на хартия.

Вижте как изглежда руският стелт ПАК ФА >> >> >>При това според експертите новият самолетоносач "Щорм" ще струва на бюджета от 350 милиарда до 1 трилион рубли (от 6,15 до 17,5 милиарда долара) в зависимост от комплектацията на кораба.

"А ако се вземе предвид и направата на 90 палубни изтребителя и необходимата инфраструктура за "Щорм", разходите за самолетоносача ще се увеличат двойно", допълва Евсеев.

Заради тази висока цена и икономическите санкции редица експерти, включително и един от създателите на първия модел Владимир Пепеляев, се отнасят скептично към реализацията на проекта в първоначалния му вариант.

Във връзка с това конструкторите вече започнаха да разработват аналог на "Щорм", който ще бъде с по-малки габарити, но няма да му отстъпва по бойни възможности.

Вижте как изглежда най-модерният американски самолетоносач >> >> >>