"Многоразови транспортни космически системи" започнаха изготвянето на корпуса на прототипа на космическия кораб "Арго", съобщи за РИА "Новости" председателят на съвета на директорите на руската компания Сергей Сопов, предаде Лента и Russia Beyond

Сопов отбеляза, че е взето решение за поръчка на композитния корпус на прототипа на "Арго" от Германия, тъй като Русия няма подходящата технология. Впоследствие се планира да се организира серийно производство на композитния корпус в Русия.

"По този начин прототипът може да бъде придвижен към инсталиране на оборудването и началото на наземните тестове да започне през първата половина на 2021 г.", каза Сопов.

През септември 2019 г. публикация на РБК, собственост на Григорий Берьозкин, обяви, че "Роскосмос" възнамерява да разработи товарен космически кораб за многократна употреба "Арго", който ще стане аналог на апарата Dragon на американската компания SpaceX.

Товарният космически кораб за многократна употреба "Арго" трябва да доставя до 2 т товари до Международната космическа станция (МКС) и до 1 т обратно. Летателният апарат трябва да бъде съставен от 5% композитни материали. Първият тестов старт на "Арго" е планиран за 2024 година.