Руските космонавти разполагат с белуга, скариди и черен хайвер за новогодишната си трапеза на борда на Международната космическа станция (МКС), съобщи ТАСС, цитиран от БТА.

Вижте как изглеждат празненствата в орбита >> >> >>

Какво ще бъде менюто разкри космонавтът Сергей Прокопиев във видео, публикувано от Роскосмос. Освен него на МКС пребивават още двама руски космонавти - Дмитрий Петелин, който е и специален кореспондент на ТАСС, и Анна Кикина.

"На новогодишната трапеза ще имаме белуга, скариди, черен хайвер. Наистина, всичко е в много малки количества и консерви, но това е, с което разполагаме", каза Прокопиев.

По думите му по време на празниците руските космонавти ще обменят културен опит с чуждестранните си колеги.

"На празниците или каним колегите си на гости, или сами отиваме на техните празници. Много обичаме да го правим, така обменяме културен опит. Хубаво е да опитаме нещо и от тяхната храна. Чуждестранните колеги също много обичат руската кухня", каза още Сергей Прокопиев.

По-рано Анна Кикина съобщи, че космонавтите планират да приготвят традиционната салата "Оливие" (руска салата - бел.ред.) за новогодишните празници. Дмитрий Петелин каза, че на 29 декември той и колегите му са направили генерално почистване в руския сегмент на МКС преди Нова година. Тримата космонавти поставиха и новогодишна украса в условията на нулева гравитация.