Експерименталният автомат ШАК-12, показан по-рано през тази година, вече е в арсенала на ФСБ и антитерористичните сили на Русия, като е започнало и предлагането му на международните оръжейни пазари. Основната цел на оръжието е неутрализиране на терористи.

ШАК-12 е доста нестандартно оръжие, защото използва 12,7-милиметров калибър, който е около два пъти по-голям от използвания от автомат "Калашников" (7,62 мм за АК-47 и 5,45 мм за АК-74). Това прави автоматът много мощен, но създателите от "Ростех" са намалили максимално отката, използвайки булпап конструкция, при която пълнителят е изнесен отзад.

Вижте как изглежда автоматът ШАК-12 >> >> >>

12,7-милиметровите патрони са в няколко разновидности - куршум, тежащ 18 грама; дозвуков куршум с маса 33 гр; с ултралек куршум с маса 7 грама и алуминиево ядро и с нетипичен двоен куршум. В зависимост от своето тегло те имат ефективност между 100 и 300 метра, което ги прави идеални за градски бой.

Тежкият и мощен куршум може да пробива лесно бронежилетки и да нанася бърза смърт, но бързо губи своята сила след определено разстояние (100, 200 или 300 метра), което минимизира шанса от нежелани цивилни жертви.

Според ФСБ, адреналинът и наркотиците са в състояние да направят терористите по-издръжливи на изстрели в тялото. Дори те да са фатални, болката се потиска от химикалите и хормоните в кръвта, което често дава една-две секунди на терористите - време, за което те могат да убият заложник или взривят бомба.

Големият 12,7-милиметров калибър нанася много по-големи поражения, поради което той елиминира възможността, терористите да имат няколко секунди на разположение, след като са застреляни. В САЩ също има автомати и снайперски карабини, използващи 12,7 мм патрон, като там той е по-известен под наименованието 50-и калибър (.50)

 

Освен това 33-грамовият 12,7 мм куршум може да пробива и лекобронирани машини, с каквито терористите в Сирия често разполагат.

Пълнителите от своя страна са в две разновидности - с 10 патрона и с 20 патрона. Скорострелността е около 750 изстрела в минута, а към ШАК-12 лесно може да се добави заглушител. Теглото на карабината е 5,2 килограма.