Не е тайна, че армията на Израел е една от най-силните и добре оборудвани военни сили в света. Тя има богат опит и често извършва бойни операции.

Последните удари, които Израел нанесе над Сирия със своята авиация, се случиха преди седмица, когато сирийската противовъздушна отбрана свали с руска ракета руски военен самолет Ил-20 и 15 военни загинаха. Това доведе до решението на Кремъл да предостави на Сирия най-модернизираната версия на противовъздушната система С-300.

Има ли какво Израел да противопостави на подобрените способности на арабската държава и с какво разполагат неговите Военновъздушни сили?

Както армията, така и ВВС на Израел се славят като едни от най-мощните в света. 8-милионната държава разполага с впечатляващо количество от най-модерните американски самолети. Ето с какво разполага:

Вижте как изглежда бойната мощ на израелските ВВС >> >> >>

12 бройки от "невидимия" F-35

Към този момент Израел има 12 броя от най-модерния американски стелт изтребител F-35, като направената поръчка е за 50 броя, като останалите единици ще бъдат доставени на страната в близките няколко години. F-35 може да се използва за нанасянето на прецизни удари, оставайки незабелязан от противниковите радари. Във своята напълно "невидима" конфигурация максималното количество оръжие, което самолетът може да носи, не превишава 2 590 килограма. По крилете обаче могат да се окачат 6 ракети или бомби, което би нарушило стелт способностите на машината, но би и позволило да носи общо 8 000 кг въоръжение. Израел обаче най-вероятно ще се въздържи да използва своите F-35 над Сирия, тъй като това би позволило по-доброто проучване от радарните системи на противника, макар и свалянето им на практика да е невъзможно към този момент.

58 бройки от "орела" F-15 Eagle

Това е един от най-бързите, маневрени и способни самолети, създавани в САЩ. F-15 е специализиран във въздушния бой, като на помощ му идват двата мощни реактивни двигатели, конструкцията издържаща натоварвания от над 9G и максималната му скорост от 2 665 км/ч. Израел разполага с няколко модификации на машината, като основната й цел е завоюването на въздушно пространство. F-15 може да носи 11 ракети въздух-въздух, с което се превръща в сериозен противник на всички решили да нападнат небето на Израел.

25 бройки от щурмовият F-15I

Това е специална израелска модификация на F-15, която е превърнала самолета от машина за завоюване на въздушното пространство в перфектната платформа за нанасяне на удари по наземни цели. Авиониката е напълно различна, а през 2016 година Израел е модернизирал самолета с един от най-добрите радари в света, който е монтиран и на F-35. По данни на ВВС на страната самолетът се е сдобил и с ново въоръжение, но не се споменава какво е то. Двигателите също са подобрени и скоростта е нараснала до 3 000 км/ч. Бойният радиус е от 1 200 километра, но с монтирани 3 външни резервоара нараства до 3 900 км. На практика това означава, че самолетът може да извършва удари и над Иран. Количеството преносимо въоръжение е до 10 000 килограма, а освен всичко друго F-15I може да носи ядрени бомби, като Израел има поне 200 броя от тях.

224 броя от мултифункционалния F-16


Гръбнакът на израелските ВВС е оформен от F-16, като страната разполага с няколко модификации от самолета. Именно той е работния кон, който се използва при по-голяма част от операциите, извършвани от Израел. Самолетът е по-икономичен от F-15, заради наличието на един, а не два реактивни двигателя, а способностите му не са за подценяване. Бойният радиус при стандартни мисии е около 550 км, но с окачването на външни резервоари може да нарасне до над 4 000 км. Въоръжението е разнообразно и включва ракети въздух/въздух и въздух/земя, като теглото им не трябва да надхвърля 7 700 кг. Определени бройки от самолета са модифицирани да носят ядрени бомби, а максималната скорост е около 2 120 км/ч.

Важно е да се отбележи, че Израел разполага с 11 летящи танкера, които могат да извършват презареждане във въздуха, което допълнително увеличава способностите на страната. Тя разполага и с летящи радари, а в краен случай бойните и способности могат да се подпомогнат с 30 бройки от модерните италиански тренировъчни самолети M-346 Lavi, които да се трансформират в евтина платформа за нанасяне на удари по земни цели.

Освен със своята бойна мощ, израелските ВВС се славят и с добре подготвения си, трениран и мотивиран състав.