Самоуправляващите се автомобили едва ли ще бъдат използвани масово поне до 2035 г., сочи анализ на консултантска компания "Стандарт енд Пуърс Глоубъл" (S&P Global), цитиран от БТА.

Малко вероятно е скоро хората да започнат да си купуват коли, "които ще се движат навсякъде, без да бъдат управлявани от шофьор", посочват експерти от автомобилната индустрия.

Те обаче посочват, че "автономните превозни средства вероятно все пак ще намерят своето място под слънцето".

Самоуправляващите се автомобили - проблеми и предизвикателства

Технологичната компания "Гугъл" (Google) тества самоуправляващи се автомобили от 2015 г. насам, но този сектор от автоиндустрията се развива бавно.

"Сериозните проблеми, с които се сблъсква тази нова технология, са причина масовото производство (на автономни превозни средства - бел. ред.) да е заседнало на първа предавка (скорост). Основното предизвикателство са значителните трудности, с които се сблъскват техническите експерти при разработката на системи за управление на автономните коли в "сложния и непредсказуем трафик на превозни средства, управлявани от шофьори", отбелязва "Стандарт енд Пуърс Глоубъл".

"Повечето потребители първоначално няма да се доверят на автономните превозни средства. Многобройните сензори и камери, високотехнологичните компютърни системи, с които са снабдени автономните коли, както и чиповете, които ги управляват, са скъпи и няма да поевтинеят скоро. Това отблъсква потенциалните купувачи, които желаят да притежават личен самоуправляващ се автомобил. Този проблем обаче не важи за компаниите, които планират да използват самоуправляващите се автомобили за таксиметрови превози или за услугата споделено пътуване", посочват анализатори от консултантската компания.

"Използването на автономните коли като роботизирани таксита изглежда напълно реално, дори в краткосрочен план. Това е възможно в добре картографирани райони, в които самоуправляващите се таксиметрови автомобили са преминали продължителни изпитания, отбелязват експерти от технологичния сектор.

Такситата роботи идват

Компанията "Круиз" (Cruise) получи през юни миналата година разрешение да извършва таксиметрови услуги с роботизирани автомобили в американския мегаполис Сан Франциско.

"Круиз" е собственост на автомобилния гигант "Дженерал мотърс" (General Motors) и на "Уеймо" (Waymo), подразделение на "Алфабет" (Alphabet), компанията собственик на "Гугъл".

"Круиз" използва модифицирани електрически коли, модел "Шевролет Болт" (Chevrolet Bolt), които са без волан и педали, като не се управляват от шофьори.

Тези иновативни таксита обаче станаха причина за няколко инцидента през последните месеци, за които съобщиха медии в САЩ. При един от тях роботизирано такси на "Круиз" се е блъснало в камион на местната противопожарна служба. При катастрофата, която е станала на кръстовище в Сан Франциско през август, е пострадал пътник, които е бил в самоуправляващото се такси.

При друг инцидент през август автономен таксиметров автомобил на "Круиз" заседнал в бетон, които току-що бил излят на улица в Сан Франциско. Отсечката в ремонт била оградена със специални строителни конуси, а до тях стояли работници, които държали сигнални флагчета.

Дни преди това "около 10 самоуправляващи се таксита" на компанията спрели без видима причина по средата на натоварена улица в Сан Франциско и блокирали трафика за около 15 минути.

На този фон властите в Сан Франциско призоваха "Круиз" да намали наполовина броя на роботизираните си таксита в града. През деня се движат 50 коли с автономно управление, а през нощта - 150, съобщи в. "Ню Йорк таймс".

От своя страна американската компания "Зукс" (Zoox), която е собственост на гиганта в онлайн търговията "Амазон" (Amazon), също провежда изпитания в САЩ на самоуправляващо се роботизирано такси. В него могат да пътуват до четирима пътници.

По време на тестовете роботизираното превозно средство е развило максимална скорост до 56 км/час. Изпитанията се провеждат по булевардите и улиците на Лас Вегас, в района на Сан Франциско, а през последните седмици и в Сиатъл.

"Самоуправляващият се автомобил спазваше светлинните сигнали на пътните светофари и завиваше наляво или надясно, когато маршрутът му налагаше това", съобщи "Зукс".

Предвижда се колите с автономно управление да обслужват редовна линия за превоз на служители на компанията.

По-значимата цел на "Зукс" обаче е да пусне роботизирани таксита в някои градове в САЩ.

Какво следва?

Въпреки някои инциденти, предизвикани от самоуправляващите се таксита на "Круиз" в Сан Франциско, все повече компании се насочват към разработки, свързани с тази технология, посочват експерти.

"До средата на следващото десетилетие ще има повече роботизирани таксита, които ще имат право да се движат в определени райони. Ще има повече лични автомобили, на които ще бъдат инсталирани системи за самоуправление. Те ще бъдат снабдени със системи за сигурност, но управлението им ще изисква някаква форма на участие на шофьора", предрича "Стандарт енд Пуърс Глоубъл".

ИЗБРАНО
ИЗБРАНО