Докато компаниите в големите западни държави се занимаваха с разработването на технологично сложни и просторни въздушни таксита, Китай продължи традицията на велосипедните рикши и създаде възможно най-простия въздушен транспорт за двама пътници. И се оказа, че това е печеливша формула. Страната ще остане в историята като мястото, в което услугите за превоз на пътници с въздушни таксита са въведени най-напред и то със значителна преднина в сравнение с останалия свят.

Базираната в Китай компания eHang обяви, че е изпълнила всички условия на регулаторния орган за получаване на типов сертификат за производство и експлоатация на двуместното аеротакси EH216-S.

"Имаме удоволствието да обявим, че успешно сме завършили всички планирани тестове за типово сертифициране на EH216-S", заяви в съобщение за пресата основателят и главен изпълнителен директор на eHang Хуази Ху. - Това постижение бележи безпрецедентен крайъгълен камък в глобално развиващата се индустрия на eVTOL [електрическо вертикално излитане и кацане], подчертавайки нашата постоянна отдаденост и иновативни предимства."

Аеротаксито EH216-S лети автономно по предварително зададен маршрут. Оператор следи движението на превозното средство от разстояние и при необходимост може да поеме управлението. Пътниците трябва само да наблюдават заобикалящата ги среда, докато седят в кабината на аеротаксито. Облекчените правила на регулатора позволиха на eHang да извърши над 10 хил. демонстрационни полета с хора на борда много преди да получи сертификата, който все още не е издаден и това отне и ще отнеме много повече време от планираното.

Конструктивно аеротаксито EH216-S представлява проста схема на оптокоптер без промени в конфигурацията по време на полет. Надежден и непретенциозен в експлоатационно отношение дизайн в сравнение със схемите с роторни двигатели, които са проектирани от западни разработчици. По тази причина EH216-S не лети надалеч - максимум 35 километра, което е до десет пъти по-малко от обещаното например за аеротаксито на Archer Aviation с ротационни ротори и конструкция на планера.

EH216-S има максимален полезен товар от 220 кг, който може да транспортира със скорост до 135 км/ч. За полети на дълги разстояния компанията тества друго устройство - VT-30, което може да прелети 300 км и да остане във въздуха до 100 минути (EH216-S остава във въздуха до 20 минути).